Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ!!!

Ο Γιατρός Γιατρεύει και η Φύση Θεραπεύει

Κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν απλά υλικά δημιουργώντας καλλυντικά και κρέμες για να αντιμετωπίσουν διάφορες δερματικές παθήσεις. Το πιο παλιό καλλυντικό είναι η κεραλοιφή ή κηραλοιφή. Η κεραλοιφή αποτελείται από καθαρό κερί μελισσών και αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Η βασική συνταγή μπορεί να ενισχυθεί με προσθήκη αιθέριων ελαίων, πρόπολης, βιταμινών κ.α., δημιουργώντας μια λιπαρή αλοιφή με πολλές ευεργετικές ιδιότητες και πολύ αποτελεσματική ειδικά στο αφυδατωμένο δέρμα (χέρια, χείλη) κατά τους χειμερινούς μήνες.

ΧΡΗΣΕΙΣ:
Η κεραλοιφή είναι μια λιπαρή κρέμα που δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας στο δέρμα προφέροντας την καλύτερη φαρμακευτική και καλλυντική δράση καθώς πρόκειται για 100% φυσικό προϊόν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκάματα, χτυπήματα, ραγάδες, καψίματα, πονεμένους μύες, ξηροδερμία, μύκητες, σκασμένα χείλη, σκασμένες φτέρνες κ.α.
Διατηρείται για πολύ καιρό, χωρίς να χάνει τις ιδιότητές της. Η αποθήκευση της κεραλοιφής όταν γίνεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος επιμηκύνει τη διάρκεια της ζωής της αλλά και το υπέροχο άρωμα που αναδύει λόγω της παρουσίας του κεριού.
Ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε δερμάτινα ρούχα αλλά και σε ξύλινα έπιπλα. Παλιά οι κυνηγοί άλοιφαν με αυτή τα δερμάτινα καπέλα και τα παπούτσια τους για να μην υγρασιάζονται.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
Η παρασκευή των κεραλοιφών γίνεται από φυσικό κερί μέλισσας και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Κερί μέλισσαςΤο φυσικό κερί μέλισσας, έχει αντισηπτικές, μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Επίσης, βοηθά το δέρμα να έχει μια απαλή και ελαστική δομή.
Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, περιέχει αντιβιοτικές ουσίες και παρουσιάζει θεραπευτική δράση. 
Έχει βρεθει πως το κερί που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να καλύψουν το ώριμο μέλι, (απολεπίσματα), διαθέτει αντιβιοτικές ουσίες, που το καθιστούν ικανό να συντηρεί το μελι.
Σήμερα το κερί της μέλισσας χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ιατρική στα φαρμακευτικά σκευάσματα, σε καλλυντικά, κρέμες προσώπου και σώματος, αλοιφές, βερνίκια, κλπ.

Ελαιόλαδο. Από την αρχαιότητα και την εποχή του Ιπποκράτη το ελαιόλαδο ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες ιδιαίτερα στις δερματικές παθήσεις. Το χρησιμοποιούσαν για να ενυδατώσουν και να μαλακώσουν το δέρμα τους ή το έβαζαν στα μαλλιά τους για να είναι υγιή και λαμπερά .Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες, τα οποία προστατεύουν το δέρμα από την πρόωρη γήρανση, ενώ έχει και υψηλά ποσοστά βιταμίνης Κ αλλά και ιχνοστοιχεία όπως νάτριο, κάλιο και σίδηρο που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα και τα μαλλιά. Αποτελεί κύριο συστατικό στην μεσογειακή διατροφή, λόγω της μεγάλης διατροφικής αξίας που έχει για τον άνθρωπο, αφού προσφέρει αντιοξειδωτική δράση στα κύτταρα του οργανισμού.
Επι πλέον στην κεραλοιφή μπορούν να προστεθούν κάποια από τα παρακάτω φυσικά προίόντα:
Πρόπολη. Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί» (λόγω του χρώματος της που είναι σκούρο καφέ). Οι Λαοί της Μεσογείου ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. Ο Ιπποκράτης την σύστηνε για την επάλειψη ελκών και εγκαυμάτων. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων. Η πρόπολη έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση ενώ έχει αποδειχτεί ότι η πρόπολη σε συνδυασμό με την γύρη βοηθάει στην υποχώρηση των αλλεργικών συμπτωμάτων, διεγείρει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Σπαθόλαδο ή Βαλσαμόλαδο. Το βαλσαμόλαδο αποτέλεσε το καλύτερο φάρμακο (βάλσαμο) των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου. Οι ιδιότητες του το κατατάσσουν σε ένα από τα σημαντικότερα θεραπευτικά βότανα για τον άνθρωπο. Το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο ,όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι το φυτό από όπου προέρχεται το βαλσαμόλαδο, είναι μια χαμηλή πολυετής πόα με ελαφρά ξυλώδη κλαδιά και κατακίτρινα χαρακτηριστικά λουλούδια που ανθίζουν στις κορφές του από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο.  Είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων και εγκαυμάτων ενώ σε πόσιμη μορφή είναι κατάλληλο για στομαχικές διαταραχές και για παθήσεις του ουροποιητικού και του νευρικού συστήματος.
Αμυγδαλέλαιο. Εξαιρετικό για την ενυδάτωση των ταλαιπωρημένων μαλλιών, αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ξηροδερμίας και ερεθισμών στο δέρμα του κεφαλιού. Βοηθάει το δέρμα με τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του καθώς περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6 και Ε. Χρησιμοποιείται σε σαπούνια, κρέμες χεριών και μαλλιών αφού απορροφάται πολύ γρήγορα και δεν αφήνει αίσθηση λιπαρότητας.
Αιθέρια έλαια. Για την παρασκευή των κεραλοιφών χρησιμοποιούνται και αιθέρια έλαια, ανάλογα με την χρήση τους, τα οποία εκτός από ευχάριστο άρωμα έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες. Τα κυριότερα που χρησιμοποιούνται είναι: λεβάντα, χαμομήλι, λεμόνι, γιασεμί, ευκάλυπτος, μέντα κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου