Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΜΑΪΟΥ – ΙΟΥΝΙΟΥ 2Ο15

ΓΕΝΙΚΑ:Αυτή την εποχή σχεδόν κάθε χρόνο  τα  μελίσσια φθάνουν στο  μεγαλύτερο όριο της ανάπτυξής τους σε  πληθυσμό και ανάπτυξη  της  χλωρίδας που  συνακολουθεί.  Και  οι ανεβασμένες  θερμοκρασίες με την αύξηση  της φωτοπεριόδου  δίνουν περισσότερο χρόνο εγασίας στις συλλέκτριες μέλισσες.
. Η πληθώρα των μελισσοκομικών πηγών  ετοιμάζεται  από τη φύση  για  απόδοση  και απομένει στο μελισσοκόμο να  διαχειριστεί αποδοτικά το δυναμικό που ανπτύχθηκε. .
Βέβαια  οι  υπερβολικές  ζημιογόνες βροχοπτώσεις  και  υπερβολικές πλημμύρες στα ανατολικα  καθήλωσαν  τα  μελίσσια σε αναμονή περιμένοντας την άνοιξη  και φυσικά  δέχονταν την περιποίηση του μελισσοκόμου , για ανάπτυξη ,που όταν  αποκαταστάθηκε  ο καιρός,άρχισε  να  προκύπτει  ορμητική ανθοφορία από τη  φύση,συνοδευόμενη ,όμως και  με κατάλληλη  προετοιμασία των  μελισσιών , για εκμετάλλευση  μελισσοκομική,όπως ελπίζεται  και  πρέπει να  γίνονται  οι κατάλληλες  προετοιμασίες και  δραστηριότητες προς αυτή την κατεύθυνση.από το  μελισσοκόμ.
Ο Μάης του 2ο15 ,αναμένεται  ότι έχει  κάθε λόγο να προσφέρει τα καλοποτισμένα  θυμάρια του  στις  μέλισσες ,που τις περιμένουν,τις πορτοκαλιές λίγο  καθυστερημένα, τα παλιούρια, τον έλατο  και όλη την  ανθοφορία που προσφέρουν οι επόμενοι  μήνες  στη φύση για τις μέλισσες  και τη ζωή γενικά.
Οι  καταστροφικές  βροχοπλημμύρες που προηγήθηκαν , θα βοηθήσουν  τη  φύση και τη μελισσοκομία ,αν και οι μελισσοκόμοι κάνουν τις κατάλληλεες επιλογές τους,όπως είναι η  εξίσωση της δύναμης των μελισσιών για  να αποδόσουν και τα πιο αδύνατα μελίσσια και να   μειωθεί ο κίνδυνος των σμηνουργιών στα  δυνατά ,που είναι απώλεια μελισσοκομικκού  δυναμικού.
Οι νέες καλοχτισμένες και  καθαρές κηρήθρες είναι  πολύτιμες  αυτή την εποχή  για  να  βοηθηθούν  τα  μελίσσια στη συλλογή και την αξιοποίησή τους,που πρέπει να φροντίσει έγκαιρα  ο μελισσοκόμος.
Και ο συστηματικός  έλεγχος  των πλαισίων των μελισσιών  για  περίπτωση σμηνουργίας  ή αφαίρεσης  γεμισμένων κηρηθρών  και τοποθέτηση άλλων  κατάλληλων άδειων πλαισίων ,για συνέχιση, είναι απαιτούμενη κύρια  φροντίδα,που στη συνέχεια  ο μελισσοκόμος πρέπει να  φροντίσει  για την επόμενη  μετακίνηση του μελισσοκομείου του,σε άλλες ανθοφορίες που ακολουθούν τους επόμενους μήνες και είναι αρκετές για ενημέρωση και επιλογή..,

Πηγή: Μελισσοκομικό  Βήμα ΟΜΣΕ Μαίου -Ιουνίου2015,σελ.40 , παράθεση : Νίκου Ασούτη-Διδάρα,κτηνιάτρου Επιθεωρητή ΕΦΕΤ,Μελισσοκόμου από το 1997 ,που  τον ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου