Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Θεραπεία Νοζεμίασης

Σημαντική θεραπεία για τη νοζεμίαση νωρίς την Άνοιξη.

Του Αλέξανδρου Παπαδάκη...
Είναι απαραίτητο να κάνουμε θεραπεία για την Νοζεμίαση στα μελίσσια μας την αρχή της άνοιξης, μέσα λοιπόν Φλεβάρη, ξεκίνησα την θεραπεία με κρυσταλλική θυμόλη. (Διαλύουμε 1 γραμμάριο θυμόλη σε λίγο καθαρό οινόπνευμα και αυτό γιατί η θυμόλη δεν είναι υδατοδιαλυτή και την προσθέτουμε σε 15 λίτρα σιρόπι, που έχουμε φτιάξει με κρυσταλλική ζάχαρη από ζαχαρότευτλα και νερό σε αναλογία ένα προς ένα.)




Στη συνέχεια γεμίζω πλαστικά μπουκαλάκια νερού 0,5 του λίτρου και αφού ανοίξω μια μικρή τρύπα με μια βίδα, στο μπροστινό μέρος του μπουκαλιού ,το τοποθετώ με την τρύπα προς τα κάτω, ανάμεσα στους κηρηθροφορείς , την αρχή θα τρέξει λίγο σιρόπι ,αλλά μετά σταματάει να τρέχει, φτάνει βέβαια να έχουμε βιδώσει καλά το καπάκι και να μην υπάρχει κάποια άλλη τρύπα στο μπουκάλι και ιδιαιτέρα στο πάνω μέρος.





Τοποθετούμε το μπουκαλάκι με το πώμα προς την είσοδο της κυψέλης, έτσι ώστε αν έχουμε δώσει ελαφριά κλίση της κυψέλης προς την είσοδο, (όπως είθισται να γίνεται για να μην μπαίνει το νερό της βροχής μέσα στην κυψέλη ) έχουμε εξασφαλίσει ότι οι μέλισσες θα καταναλώσουν όλο το σιρόπι.


Για να είμαι σίγουρος ότι η τρύπα θα πέσει στο κενό και όχι πάνω στο ξύλο την ανοίγω πάνω σε μια γραμμή που κάνει, σαν ραφή κάθετη το μπουκάλι και από τις 2 μεριές, βλέποντας από πάνω την γραμμή τοποθετώ το μπουκάλι χωρίς να ψάχνω την τρύπα, το μπουκάλι το τοποθετούμαι εκεί που είναι ο γόνος , ιδιαίτερα αν το μελίσσι είναι μικρό και ο καιρός δεν είναι καλός. Ταυτόχρονα τοποθετώ και δυο μικρές πέτρες ,δεξιά και αριστερά, για να σιγουρευτώ ότι το μπουκαλάκι θα παραμένει στη θέση του, καθώς είναι στρογγυλό.Να μου πείτε γιατί χρησιμοποιώ στρογγυλά μπουκαλάκια αφού υπάρχουν και τετράγωνα ; Αυτά μπορώ να βρω εύκολα, όσα θέλω και δωρεάν.


Μετά από 2-3 μέρες ξαναπάμε και βλέπουμε ότι έχουν αδειάσει τα μπουκαλάκια, μόνο κάποιοι υδρατμοί έχουν μείνει στην πάνω μεριά του μπουκαλιού, είναι μάλλον από την ζέστη που έχουμε μέσα στην κυψέλη και ιδιαίτερα στην περιοχή που υπάρχει γόνος , καλό είναι λοιπόν να αλλάξουμε και να βάλουμε νέα μπουκαλάκια που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στην κυψέλη ,αν θέλουμε να συνεχίσουμε την θεραπεία , το καλό με την θυμόλη είναι ,ότι λειτουργεί και σαν συντηρητικό για το σιρόπι , αυτή ήταν η πρώτη χρήση της θυμόλης, σαν ένας τρόπος για να μην ξινίζει το σιρόπι, σε περίπτωση που οι μέλισσες καθυστερήσουν να το καταναλώσουν, εκεί είδαν ότι μελίσσια που είχαν καταναλώσει θυμόλη δεν είχαν νοζεμίαση.




Προσοχή λοιπόν, μην χρησιμοποιούμε ,πολλές φορές τα ίδια μπουκαλάκια και ιδιαίτερα αν δεν περιέχουν θυμόλη, γιατί κάποια στιγμή θα πρασινίσουν και αντί για καλό θα κάνουμε ζημιά στα μελίσσια μας. Τώρα αν δούμε ότι καθυστερούν να το καταναλώσουν, το μελίσσι αυτό ίσως έχει πρόβλημα, ή είναι αρκετά αδύναμο.

Τα πλεονεκτήματα αυτού του τρόπου για μένα είναι τα εξής :

α)Μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της νοζεμίασης που φτάνει αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες μέχρι και 96%.
β) Ακόμα και αν δεν έχουμε πρόβλημα, λειτουργεί προληπτικά χωρίς παρενέργειες.
γ) Λειτουργεί παράλληλα και σαν διεγερτική τροφοδοσία και αυξάνει την γέννα της βασίλισσας .
δ) Καλύπτει τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες του μελισσιού και δεν αποθηκεύεται.

ε) Η θυμόλη δεν έχει παρενέργειες, ειδικά αυτή την εποχή, δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιείται όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 28 βαθμούς Κελσίου.
ζ) Μικρό κόστος καθώς χρειαζόμαστε 1 μόνο γραμμάριο στα 15 λίτρα και φτάνει για 30 μελίσσια ακόμα και αν βάλουμε παραπάνω,(έχω βάλει μέχρι και 1 γραμμάριο στο λίτρο) αυτό που κάνει είναι όσο αυξάνουμε την δοσολογία τόσο καθυστερεί το μελίσσι να το καταναλώσει, ίσως αυξάνει λίγο την επιθετικότητα του μελισσιού, αλλά ενεργοποιεί και το ένστικτο αυτοκαθαρισμού του.
η) Η θυμόλη βοηθάει παράλληλα και στο έλεγχο της βαρρόα ,πολλά σκευάσματα κατά της βαρρόα περιέχουν σαν κύρια δραστική ουσία την θυμόλη.
θ) Ενδείκνυται και για την βιολογική μελισσοκομία ,η θυμόλη λειτουργεί ,όπως τα οξέα άρα δεν έχουμε το ενδεχόμενο που ισχύει με τα φάρμακα ,να αποκτούν ανθεκτικότητα τα παθογόνα της μέλισσας.
ι) Δουλεύει πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά, σε σχέση με την θυμόλη που μπαίνει στα διάφορα ζυμάρια.
κ) Μπορούμε να τροφοδοτούμε όποια ώρα θέλουμε ,χωρίς να έχουμε το φόβο της λεηλασίας, είναι πολύ καλή λύση για μελισσοκόμους,που δεν μπορούν αν πάνε βράδυ να τροφοδοτήσουν.

 Μια θεραπεία που θα καλύπτει τον βιολογικό κύκλο της μέλισσας 7 φορές κάθε 3 μέρες πιστεύω ότι είναι αρκετό για να έχουμε υγιές μελίσσια.
Ανάρτηση: Ορεινή Μέλισσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου