Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ

Τα μυστικά της τροφοδοσίας για δυνατά μελίσσια 

ανάρτηση: Ορεινή Μέλισσα


Με τη διέγερση των μελισσιών πετυχαίνουμε μεγάλη ανάπτυξη νωρίς την άνοιξη, κάτι πολύ σημαντικό για τη παραγωγή μελιού και κυρίως ανθόμελων. Αν δεν έχουμε δυνατά μελίσσια νωρίς την άνοιξη και δεν υπάρχει ο κατάλληλος "στρατός" για να περισυλλέξει το νέκταρ τότε η παραγωγή μας θα είναι πολύ πεσμένη. Οι μελισσοκόμοι στα Νότια ξεκινάνε μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, και οι βόρειοι μέσα στον Μάρτιο. Αυτό όμως εξαρτάται απο το πόσο έχει μαλακώσει ο καιρός. Μελίσσια που είναι έτοιμα για διέγερση έχουν ήδη ξεκινήσει να εκτρέφουν γόνο, αρα εμείς πρέπει να τους δώσουμε το κατάλληλο σπρώξιμο.

Η διέγερση που κάνουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είναι με αναλογία 1 κιλό ζάχαρη 1 λίτρο νερό. Μερικοί μελισσοκόμοι για να βοηθήσουν παραπάνω τα μελίσσια βάζουν μια κουταλιά μέλι η μια κουταλιά γύρη στο 1-1 σιρόπι και αυτό αποκτά τρελές ιδιότητες και αυξάνει πολύ περισσότερο τη γέννα. Άλλοι μελισσοκόμοι προτιμούν να βάζουν λεμόνι η ασπράδι αυγού που σύμφωνα με πολλές μαρτηρίες έχει εξίσου καλά αποτελέσματα. Οι ερευνητές όμως δείχνουν μια δυσαρέσκεια στην χορήγηση ζωικής πρωτείνης - ασπράδι αυγού - η λεμονιού κατά τη βράση που μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την hmf χωρίς να προσθέσει τίποτα σημαντικό. 
Σαν μελισσοκόμος έχω δοκιμάσει όλες τις πιθανές εκδοχές μόνο και μόνο για να μπορώ να σας συμβουλεύω σωστά. Είχα κάνει διάφορα πειράματα και η προσωπική μου γνώμη είναι να μη βάζετε τίποτα μέσα στο σιρόπι, παρά μόνο ζάχαρη και νερό τίποτα άλλο. Το μέλι για να το προσθέσουμε μέσα στο σιρόπι πρέπει να το προσθέσουμε μέσα σε βραστό νερό και να το αφήσουμε λίγα δευτερόλεπτα για να σκοτωθεί τυχών νοζεμίαση η οποιαδήποτε αρρώστια υπάρχει μέσα. Η μέθοδος με το μέλι προτείνετε σε μικρούς μελισσοκόμους κυρίως που έχουν χρόνο, διάθεση και μελίσσια μετρημένα στα δάχτυλα! Δε συμφέρει θα έλεγα να ταΐζουμε πίσω το μέλι που παράγουμε. Καλύτερα να μην κάνουμε ληστρικούς τρύγους παρά αυτό...
Τα μελίσσια όταν ξεκινάμε τις τροφοδοσίες και είναι μικρά θέλουν μεγάλη ώθηση. Έτσι ο μελισσοκόμος ανεξαρτήτου τοποθεσίας και άλλων παραγόντων πρέπει να δίνει σιρόπι με πυκνότερη υφή δηλαδή 1 προς 1. Θα ήταν πολύ κουραστικό για τις μέλισσες ένα αραιό σιρόπι με δύο μέρη νερό και 1 ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι λίγος ο πλυθησμός και αδυνατεί να διαχειριστεί τόσο νερό στη κυψέλη. Αντιθέτως καθώς μεγαλώνει το μελίσσι το σιρόπι με δύο μέρη νερό γίνεται ιδανικό εφόσον υπάρχει μπόλικος πλυθησμός και το χρειάζεται. 
Επίσης σε συνδυασμό με τις πρώτες τροφοδοσίες είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε μόνωση ή κηρόπανο στα μελίσσια προκειμένου να ζεσταίνουν καλύτερα το γόνο που εκτρέφουν.

Μελισσοκομικές εργασίες Φεβρουαρίου

ανάρτηση: http://periskepsis.blogspot.gr

Τον προηγούμενο μήνα, τον Γενάρη, γράψαμε ότι οι εργασίες του μελισσοκόμου ήταν περισσότερες μέσα στην αποθήκη για την συντήρηση, επισκευή και προετοιμασία του μελισσοκομικού υλικού και λιγότερες στην ύπαιθρο, στον χειρισμό των μελισσιών.
Αυτόν τον μήνα, τον Φλεβάρη, η σχέση εργασίας του μελισσοκόμου στην ύπαιθρο και στην αποθήκη, αρχίζει και ισορροπεί. Μ’ άλλα λόγια απαιτούνται αρκετές ώρες παρουσίας και εργασίας του μελισσοκόμου στα μελίσσιά του , ενώ συνεχίζεται η προετοιμασία του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ο κάθε μελισσοκόμος έχει το δικό του σχέδιο εκμετάλλευσης των μελισσιών του, το δικό του πρόγραμμα το οποίο ακολουθεί λίγο ή πολύ κάθε χρονιά. Το ιδιαίτερο πρόγραμμα εκμετάλλευσης διαμορφώνεται από : 
Την μελισσοκομική παράδοση της περιοχής. 
Τις εμπειρίες και μελισσοκομικές γνώσεις του μελισσοκόμου.
Το κεφάλαιο και εργασία που θέλει και μπορεί να επενδύσει.
Τις απαιτήσεις της αγοράς, την ζήτηση των προϊόντων της κυψέλης.
Η παράδοση στη μελισσοκομία είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που επηρεάζει τον προγραμματισμό. Οι κλιματικές συνθήκες, η μελισσοκομική χλωρίδα, το ανάγλυφο της περιοχής, οικονομικοτεχνικοί λόγοι (ευδοκίμηση ή όχι ανταγωνιστικών της μελισσοκομίας κλάδων) συνετέλεσαν στην δημιουργία της παράδοσης. Ισχυρότερη και με βαθιές ρίζες παράδοση είναι σίγουρο ότι συντελεί στην ευρύτερη διάδοση του μελισσοκομικού επαγγέλματος ή της ερασιτεχνικής ενασχόλησης με την μελισσοκομία, όμως είναι επίσης βέβαιο ότι επιδρά ανασταλτικά στην δυνατότητα επιλογής διαφορετικού προγράμματος εκμετάλλευσης από το σύνηθες. 
Η ζήτηση, γενικότερα στην αγορά, αλλά κι’ αυτή που μπορεί ν’ απευθύνεται σε συγκεκριμένο μελισσοκόμο, είναι επίσης αποφασιστικός παράγοντας για την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος. Η προτίμηση ή οι υψηλότερες τιμές που απολαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες μελιού, θα στρέψουν περισσότερους μελισσοκόμους στην προετοιμασία των μελισσιών τους για την εκμετάλλευση αυτών ή εκείνων των βασικών ανθοφοριών. Οι παραγγελίες που είναι δυνατόν να έχει μια μελισσοκομικήεπιχείρηση , μικρή ή μεγάλη, σε άλλα προϊόντα της κυψέλης όπως βασιλικό πολτό, γύρη ή βασίλισσες και σμήνη καθορίζουν το πρόγραμμα δράσης και τους χειρισμούς που απαιτούνται.
 Η απειρία και οι ελλιπείς γνώσεις είναι συχνά απαγορευτικοί παράγοντες στην επιλογή συγκεκριμένων προγραμμάτων εκμετάλλευσης , αντίθετα η εμπειρία και οι γνώσεις που αποκτούνται με τα χρόνια ενασχόλησης στη μελισσοκομία, την προσήλωση και την παρατηρητικότητα, τις συναναστροφές με άλλους μελισσοκόμους, την μελέτη συγγραμμάτων και περιοδικών, την ενεργό συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις και σεμινάρια, προσφέρει την δυνατότητα περισσοτέρων επιλογών.
 Τέλος, όπως κάθε παραγωγική επιχείρηση, έτσι και η κατεύθυνση της μελισσοκομικής επιχείρησης, από το στάδιο του προγραμματισμού θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν το κεφάλαιο και την εργασία που απαιτούνται για να συντελεσθεί η συγκεκριμένη παραγωγή. Εκμεταλλεύσεις π.χ. Ανθοφοριών μακριά από την έδρα του μελισσοκόμου, απαιτούν αυξημένες δαπάνες μετακίνησης ενώ η παραγωγή βασιλικού πολτού ή βασιλισσών, στηρίζεται στην παροχή πολλής και εξειδικευμένης εργασίας σε σχετικά λόγο χρόνο.
 Οι ανωτέρω παράγοντες επηρεάζουν τον μελισσοκόμο στον ετήσιο προγραμματισμό του, η επιτυχία του οποίου θα εξαρτηθεί:
  • Από την διάθεση, των δυνατοτήτων του «να ξεφύγει, να σπάσει τα δεσμά της παράδοσης» και ν’ ακολουθήσει νέες τεχνικές εκμετάλλευσης. 

  • Την παρακολούθηση ή ακόμη και την διαμόρφωση της ζήτησης στην αγορά.

  • Την φιλομάθεια για τον εμπλουτισμό των μελισσοκομικών γνώσεων. 

  • Την όρεξη για δουλειά και την επένδυση του απαιτούμενου, μικρού ούτως ή άλλως κεφαλαίου. 

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας, περισσότερου κάθε άλλου, του προγραμματισμού. Είναι όμως και ο μήνας της πρώτης επιθεώρησης των μελισσιών.
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ 
Η πρώτη γενική επιθεώρηση του μελισσοκομείου πραγματοποιείται μέσα στον Φλεβάρη και είναι από τις βασικότερες μελισσοκομικές εργασίες. Πραγματοποιείται, όχι για να διαπιστώσουμε την γενική κατάσταση των μελισσοσμηνών, αλλά για να εξακριβώσουμε την κατάσταση που βρίσκεται κάθε ένα μελίσσι του κοπαδιού μας. Για τον λόγο αυτό πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τα σημεία που θα προσέξουμε και θα επισημαίνουμε στην επιθεώρηση και να είμαστε εφοδιασμένοι με μολύβι και σημειωματάριο.     
 Από το σημειωματάριο της περασμένης χρονιάς μεταφέρουμε στο φετινό μόνο: την προέλευση και ηλικία της βασίλισσας και την απόδοση σε μέλι.
Στοιχεία που σημειώνουμε:
  1. Παρουσία και γενική εμφάνιση της βασίλισσας. 

  2. Πληθυσμός (πλαίσια που καλύπτει). 

  3. Έκταση του γόνου,σε αριθμό πλαισίων και εκτίμηση επιφάνειας που καλύπτει. 

  4. Εκτίμηση των αποθεμάτων μελιού. 

  5. Συνολικός αριθμός πλαισίων που υπάρχουν στην κυψέλη. 

  6. Μακροσκοπικός έλεγχος για συμπτώματα ασθενειών, ιδιαίτερα νοζεμίασης. 

Η επιθεώρηση γίνεται σε μέρες και ώρες με ηλιοφάνεια και θερμοκρασία που επιτρέπει το πέταμα των μελισσών. Επειδή ο κίνδυνος λεηλασίας είναι αυξημένος, όταν διαπιστώσουμε ανήσυχο πέταμα των μελισσών γύρω από τις κυψέλες που ανοίξαμε προηγουμένως, διακόπτουμε την επιθεώρηση για να συνεχίσουμε άλλη μέρα.
Ανοίγοντας την κυψέλη, αφού πρώτα καπνίσουμε ελαφρά στην είσοδο και εν συνεχεία οριζόντια – συρτά πάνω στα πλαίσια, θ’ ακούσουμε ένα ελαφρό «βούισμα» του σμήνους. Είναι ένα καλό σημάδι και αρκετοί μελισσοκόμοι το ονομάζουν «βουητό υποδοχής» . Αντίθετα εάν, μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα από το κάπνισμα, ο ήχος του μελισσιού αυξάνεται, είναι η πρώτη βάσιμη ένδειξη ότι το μελίσσι είναι ορφανό.
ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ – ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Η ύπαρξη γόνου είναι φυσιολογικά αναμενόμενη σ’ όλα τα μελίσσια τον Φεβρουάριο και οι διαφορές ανάμεσα στα μελίσσια του ίδιου μελισσοκομείου είναι μικρές. Το μόνο εν προκειμένω που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας είναι ότι νέες βασίλισσες (της προηγούμενης χρονιάς) ξεκινούν νωρίτερα τη γέννα από τις γερασμένες.
 Η παρουσία κηφηνόγονου δεν είναι φυσιολογική αυτή την εποχή. Δηλώνει συνήθως πρόβλημα με τη βασίλισσα και πιθανώς αρρενοτοκία ή παρθενογονία (ωοτόκες μέλισσες).
 Ο χειρισμός τέτοιων μελισσών δεν είναι απλός.
  • Αδύνατα και ορφανά ενώνονται (μέθοδος εφημερίδας) με μετρίας ανάπτυξης μελίσσια.

  • Δυνατό αλλά ορφανό μελίσσι ή του δίνουμε πλαίσιο με αυγά και γόνο (αργά το Φεβρουάριο – αρχές Μαρτίου) ή το ενώνουμε με πολύ αδύνατο αλλά με καλή βασίλισσα μελίσσι. 

  • Αδύνατο και αρρενοτόκο μελίσσι το καταστρέφουμε. Τινάζουμε τις μέλισσες μακριά, τα πλαίσια με κηφηνόγονο (συνήθως εμφανίζουν ασκοσφαίρωση) τα λειώνουμε για κερί. 

  • Αρρενοτόκο αλλά δυνατό μελίσσι, το ενώνουμε με μέτριο που δεν έχει καλή βασίλισσα, την οποία πρόκειται ν’ αντικαταστήσουμε, γιατί ο κίνδυνος να θανατωθεί η βασίλισσα σε μια τέτοια συνένωση είναι μεγάλος. 

  • Παραφυάδες που δεν αναπτύχθηκαν λόγω ελλιπούς περιποίησης, αποτυχίας στις ανθοφορίες που μετεφέρθησαν ήοψιμότητας στη δημιουργία τους, ενισχύονται με πλαίσιο εκκολαπτόμενου γόνου από δυνατό και υγιές μελίσσι. 

Σ’ όλες τις περιπτώσεις συνένωσης ή ενίσχυσης με γόνο και πληθυσμό, συνιστάται η τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρου, αυτή την εποχή. 
Ζαχαροζύμαρο επίσης θα χρησιμοποιήσουμε για τροφοδότηση, όταν στην επιθεώρηση διαπιστώσουμε ότι «τα μελίσσια μας δεν έχουν μέλια», όταν δηλαδή τα πλαίσια που καλύπτουν οι μέλισσες δεν έχουν μέλι σφραγισμένο στα στεφανώματα και επιπλέον 1 – 2 πλαίσια ολόκληρα με μέλι και πιθανώς γύρη. 
Διεγερτική τροφοδότηση 
Συχνά οι μελισσοκόμοι αναφέρουμε τον όρο διεγερτική τροφοδότηση, αλλά σπάνια κυριολεκτούμε. Σημαίνει, καθημερινή ή πολύ συχνή τροφοδότηση με μικρές ποσότητας αραιό σιρόπι ζάχαρης (2 νερό 1 ζάχαρη) σταδιακά, αλλά ελαφρά αυξανόμενες. Εφαρμόζεται όταν έχουμε ικανοποιητικά αποθέματα μελιού μέσα στα μελίσσια και οι μέλισσες φέρνουν αρκετή γύρη και λόγο νέκταρ. Τα’ αποτελέσματα είναι θεαματικά. Η ζάχαρη διεγείρει την βασίλισσα για ωοτοκία, η φρέσκια γύρη τις παραμάνες μέλισσες για κατανάλωση επιπλέον γύρης και το νερό που δίνουμε με το αραιό σιρόπι συντελεί κι αυτό στην επιτυχία γιατί είναι απαραίτητο στην σύνθεση του πολτού διατροφής των προνυμφών. 
Νερό. 
Τον Φλεβάρη συνιστάται η παροχή νερού στις μέλισσες. Συστήματα όπου το νερό στάζει σιγά – σιγά και απλώνεται σε μεγάλη επιφάνεια σε προσηλιακό σημείο του μελισσόκηπου, είναι ιδανικά. Οι μέλισσες προτιμούν το νερό ανάμεσα στις θερμοκρασίες 18ο C και 25ο C, γι ́ αυτό την άνοιξη πρέπει να το ζεστάνει ο ήλιος και το καλοκαίρι να βρίσκεται στη σκιά.
 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ 
Βασική μέριμνά μας είναι να βοηθήσουμε τα μελίσσια να φθάσουν στο επιθυμητό μέγεθος στην κατάλληλη στιγμή. 
Έχοντας λοιπόν επιλέξει την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης, προσδιορίζουμε και τον χρόνο που επιθυμούμε τα μελίσσια μας να έχουν δυνατούς πληθυσμούς εργατριών μελισσιών. 
      
Εάν επιδιώκουμε την εκμετάλλευση πρώιμων ανθοφοριών όπως:
  • Πορτοκαλιά 

  • Δενδρώδους ερείκης 

  • Ασφόδελου 

  • Ακακίας ή και 

  • Ανοιξιάτικου πεύκου, φροντίζουμε για την έγκαιρη τοποθέτηση ορόφων (αυτή την εποχή τρυγιούνται μόνο οι όροφοι, τα πατώματα). 

  • Η διεγερτική και εντατική τροφοδότηση 1 1⁄2 τουλάχιστο μήνα πριν την έναρξη της ανθοφορίας, η επέκταση της γονοφωλιάς με τακτική προσθήκη πλαισίων, ξεσφράγισμα των στεφανιών μελιού, αναστροφή των ακριανών πλαισίων του γόνου, 1 – 2 μεταφορές σε γυρεοφόρες ανθοφορίες (στην μετακίνηση οι μέλισσες «τρίβουν», καταναλώνουν μέλια), συντελούν στην πρώιμη αύξηση του πληθυσμού. 

Η εφαρμογή των ανωτέρω τεχνικών απαιτεί σχετική μελισσοκομική εμπειρία. Καλόν είναι οι νέοι μελισσοκόμοι να την εφαρμόζουν σταδιακά με περίσκεψη. 
Τις ίδιες τεχνικές θα εφαρμόσουμε κι όταν επιδιώκουμε πρώιμη ανάπτυξη των μελισσιών για : 
Παραγωγή βασιλισσών 
«  σμηνών 
«  βασιλικού πολτού 
«  γύρης τον Απρίλιο. 
Εάν, αντιθέτως, ο στόχος μας εντοπίζεται σε καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς τρύγους μελιού, τότε, τον Φεβρουάριο δεν λαμβάνουμε κανένα μέτρο πρωίμισης της ανάπτυξης των μελισσιών, φροντίζουμε όμως για την μεταφορά τους σε περιοχές πλούσιες σε ανθοφορίες και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των διαφόρων ασθενειών.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 
Ο Φεβρουάριος είναι κατάλληλος μήνας για την εφαρμογή ακαρεοκτόνων για τον έλεγχο της Βαρρόα. Τα θηλυκά ακάρεα που διαχείμασαν, πρέπει να καταπολεμηθούν για να μην έχουν την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν μέσα στο γόνο που συνεχώς αυξάνει. Προσοχή χρειάζεται στην δοσολογία των ακαρεοκτόνων. Υπερβολική δόση αφήνει υπολείμματα στο μέλι και στο κερί, υποθανατηφόρος δόση πιθανόν να δημιουργήσει ανθεκτικότητα στη Βαρρόα. 
 Η νοζεμίαση είναι στο μήνα της. Σε χρονιές με πολλές βροχές και υγρασίες παρατηρούνται σοβαρές απώλειες από την ύπουλη αυτή ασθένεια. Χρειάζεται συνεχώς επαγρύπνηση και προσοχή για παρουσία: λερωμένων καπακιών, πλαισίων και εισόδων κυψελών από περιττώματα μελισσών, διογκωμένες κοιλιές κλπ. Η αποστολή δειγμάτων για εξέταση σε κάποιο εργαστήριο, όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, είναι επιβεβλημένη.
ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ
Όπου καλλιεργείται η βερικοκιά, οι πρώιμες ποικιλίες της, είναι από τις σημαντικότερες ανθοφορίες για το δυνάμωμα των μελισσιών. Ανθίζουν τον Φεβρουάριο και προσφέρουν στις μέλισσες γύρη και νέκταρ. Η μεγάλη έκταση της καλλιέργειας, η πλούσια ανθοφορία, η σχετικά μεγάλη κλιμάκωση της ανθοφορίας (η εκμετάλλευση από τις μέλισσες μπορεί να συνεχισθεί και στο 1ο 15νθήμερο του Μαρτίου), έχουν καθιερώσει την βερικοκιά ή καϊσιά στην συνείδηση των μελισσοκόμων ως σπουδαίας νομής. Μόνο μειονέκτημα ο κίνδυνος των ψεκασμών.
Στα πρώιμα και παραθαλάσσια μέρη το ρείκι (δενδρώδης ερείκη) αρχίζει την άνθισή του από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Στις νότιες νησιώτικες περιοχές της χώρας μας, η βλάστηση και οι ανθοφορίες είναι πιο προχωρημένες. Οι ασφόδελοι, η άγρια λεβάντα, οι λαψάνες, ο φλόμος, το δενδρολίβανο και πολλά άλλα, συνθέτουν την σχετικά πλούσια χλωρίδα του Φεβρουαρίου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η ανθισμένη αμυγδαλιά, δεν λείπει από καμιά γωνιά της πατρίδας μας τον Φεβρουάριο.
ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ 
Δημήτρης Τσέλλιος Γεωπόνος Αναπληρωτής Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ
Διευθυντής Ινστιτούτου Μελισσοκομίας
επικοινωνία periskepsis@gmail.com

Μέλι & κανέλα: Το φάρμακο που θεραπεύει τα πάντα!


Μέλι και κανέλα: Ενα φάρμακο που δεν θέλουν να ξέρουν οι γιατροί

Είναι σίγουρο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι γιατροί δεν θα ήθελαν οι παρακάτω πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μείγμα μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες.
Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται, επίσης, το μέλι ως «RamBan» (πολύ αποτελεσματικό) φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους ασθένειες.
Μολονότι το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, δεν βλάπτει ακόμα και τους διαβητικούς ασθενείς. Το «World News», ένα περιοδικό στον Καναδά, έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτούν με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες:

Καρδιοπάθεια
Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, απλώστε την πάνω στο ψωμί, αντί για μαρμελάδα και να την τρώτε τακτικά για το πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει από καρδιακή προσβολή. Επίσης όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, θα τους βοηθήσει να μην ξαναπάθουν. Η τακτική χρήση της πιο πάνω διαδικασίας βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς. Όσο μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.
Αρθρίτιδα
Ασθενείς με αρθρίτιδα, μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και οι χρόνιες αρθρίτιδες μπορεί να θεραπευτούν. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί φρόντιζαν τους ασθενείς τους με ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί την φροντίδα, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο και μέσα σε ένα μήνα, κυρίως όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν, εξαιτίας της αρθρίτιδας, άρχισαν να περπατάνε χωρίς πόνο.
Κυστίτιδα
Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.
Πονόδοντος
Κάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει. Μπορείτε να το απλώνετε τρεις φορές την ημέρα μέχρι το δόντι να σταματήσει να σας πονά.
Χοληστερόλη
Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη, αναμιγμένα σε 456 γραμμάρια νερού τσαγιού, που χορηγείται σε έναν ασθενή χοληστερόλης, έδειξε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες. Όπως αναφέρεται και στους ασθενείς αρθρίτιδας, εάν λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο εν λόγω περιοδικό, το αγνό μέλι όταν λαμβάνεται με φαγητό ανακουφίζει από την χοληστερόλη.
Κρυολόγημα
Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά, για τρεις ημέρες. Η διαδικασία αυτή θα θεραπεύσει περισσότερο τον χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα και θα καθαρίσει τα ιγμόρεια.
Διαταραχές στομάχου
Όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα.
Αέρια στομάχου (φουσκώματα)
Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, έδειξαν ότι αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη το στομάχι απαλλάσσεται
από τα αέρια.
Ανοσοποιητικό σύστημα
Καθημερινή χρήση του μελιού και σκόνης κανέλας δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού δυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριδίων και των ιών.
Δυσπεψία
Κανέλα σε σκόνη αναμιγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και χωνεύεται το βαρύ γεύμα.

Γρίπη
Ένας επιστήμονας στην Ισπανία απόδειξε ότι το μέλι περιέχει ένα φυσικό συστατικό το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια γρίπης και σώζει τον ασθενή από γρίπη.
Μακροβιότητα
Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, προλαμβάνει τη φθορά του γήρατος. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια χλιαρό νερό. Πίνετε 1/4 φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα..
Ακμή
Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και ξεπλύνετε το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.

Παθήσεις του δέρματος
Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχίνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.
Αδυνάτισμα
Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ, πριν τον ύπνο, πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.
Καρκίνος
Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία έδειξε ότι προχωρημένες μορφές καρκίνου του στομάχου και των οστών έχουν θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα είδη καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη για ένα μήνα τρεις φορές την ημέρα.
Κούραση
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος. Ηλικιωμένοι που παίρνουν μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση και ευελιξία. Ο Δρ Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι η μισή κουταλιά της σούπας μέλι που λαμβάνεται σε ένα ποτήρι νερό και πασπαλισμένα με λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το απόγευμα, περίπου στις 15:00 μ.μ.όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα.
Άσχημη αναπνοή
Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια όλη την ημέρα. Πηγή: Weekly World News
Προσοχή: Φροντείστε να αγοράσετε πραγματική κανέλα (πιο ανοιχτόχρωμη) από ένα κατάστημα με βιολογικά είδη γιατί στο εμπόριο και στα σούπερ μάρκετ κυκλοφορούν σκόνες με τεχνητά χρώματα.
Η πραγματική κανέλα Κεϋλάνης ή Ινδονησίας, βιολογική, δείχνει ξεθωριασμένη, αυτή πρέπει να αγοράζετε:

Φροντίστε επίσης να αγοράσετε πραγματικό και ποιοτικό μέλι και μην εμπιστεύεστε τα προϊόντα του εμπορίου τα οποία πιθανότατα περιέχουν επιπλέον τεχνητή ζάχαρη και χρώμα. Θα τα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Είναι λίγο ακριβότερα αλλά αξίζει τον κόπο για αυτή τη θαυματουργή διαδικασία.

Αγοράστε καλό μέλι θυμαριού


Η μέλι πορτοκαλιάς -Ενα μικρό θαύμα


Η μέλι ακακίας με πολύ απαλή και αρωματική γεύση

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Μελισσοκομικοί χειρισμοί ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Της Κοντοθανάση Αγλαΐας, Γεωπόνος - Μελισσοκόμος

Οι δύο πρώτοι μήνες του χρόνου θεωρούνται κρίσιμοι για την επιβίωση του μελισσοσμήνους. Το χειμώνα η ωοτοκία στα περισσότερα μελίσσια διακόπτεται (στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα), ενώ σε άλλα (νοτιότερες περιοχές) είναι ελάχιστη, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πληθυσμός αρκετά. Το μελίσσι αυτή την εποχή αποτελείται από τις φθινοπωρινές μέλισσες, που όπως είναι γνωστό ζούνε περισσότερο, γιατί «κουράζονται» λιγότερο από τις μέλισσες που γεννιούνται την άνοιξη.


Προς το τέλος του χειμώνα (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) με αρχές της άνοιξης ξαναρχίζει η ωoτοκία και έτσι γεννιούνται νέες μέλισσες, οι συνθήκες όμως για τα μελίσσι παραμένουν αντίξοες. Ο ρυθμός με τον οποίο ανανεώνεται ο πληθυσμός είναι ακόμη αργός και δεν αντισταθμίζει την απώλεια των γερασμένων πλέον φθινοπωρινών μελισσών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ακόμη μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού. Είναι κάτι το φυσιολογικό και αναμενόμενο και δεν θα πρέπει ο μελισσοκόμος να πανικοβληθεί ή να θεωρήσει ότι κάτι ανεξήγητο συμβαίνει στα μελίσσια του (κινδυνολογίες), αλλά έχοντας γνώση της κατάστασης να έχει τεταμένη την προσοχή του, ώστε να τη διαχειριστεί ορθά.

Την εποχή αυτή οι τροφές καταναλώνονται γρήγορα λόγω της παρουσίας γόνου, η συλλογή νέκταρος είναι μικρή και οι παγωνιές το βράδυ συχνές. Οι αντίξοες αυτές συνθήκες συμβάλουν στο να χαθούν πολλά μελίσσια και αναφέρεται ως «κρίσιμο στάδιο».

Στο στάδιο αυτό μεγάλη σημασία έχει οι επιθεωρήσεις του μελισσοκόμου να είναι περιορισμένες και χωρίς να αφαιρούνται τα πλαίσια από την κυψέλη, ώστε να μη διαταράσσεται η μελισσόσφαιρα. [Θυμίζω στο σημείο αυτό -για τους νεότερους μελισσοκόμους κυρίως- ότι το χειμώνα οι μέλισσες «συναθροίζονται» στο κέντρο της κυψέλης και με συνεχείς συσπάσεις των θωρακικών τους μυών παράγουν θερμότητα.] Οι επισκέψεις στο μελισσοκομείο πρέπει να περιορίζονται σε επισκέψεις όπου θα διαπιστωθεί η επάρκεια των τροφών και εάν π.χ. έχουν αναποδογυρίσει οι κυψέλες από τον αέρα ή αν η βροχή ή το χιόνι έχει δημιουργήσει προβλήματα κλπ.

Έχουμε ήδη αναφέρει στο προηγούμενο τεύχος ότι έχουμε φροντίσει το μελίσσι μας να ξεχειμωνιάσει έχοντας στη διάθεσή του επαρκείς ποσότητες τροφής (πλαίσια με μέλι). Αν ωστόσο κινδυνεύσει από λιμοκτονία το χειμώνα, θα πρέπει να τροφοδοτηθεί με επιπλέον μέλι. Το μέλι δίνεται είτε με α) κηρήθρες με σφραγισμένο μέλι (τα σφραγισμένα κελιά απολεπίζονται πριν δοθούν τα πλαίσια στο μελίσσι) είτε με β) κρυσταλλωμένο μέλι (τοποθετείται ανάποδα πάνω ακριβώς από τη μελισσόσφαιρα σε τροφοδότες –θα μπορούσαμε να βάλουμε το μέλι σε μεταλλικό δοχείο, να κάνουμε κάποιες μικρές οπές στο κάτω μέρος, να το τοποθετήσουμε πάνω από τους κηρηθροφορείς και να το προστατεύσουμε τοποθετώντας το εντός ενός δεύτερου μικρότερου ορόφου). Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι οι μέλισσες για να διαλύσουν τους κρυστάλλους μελιού χρειάζεται να έχουν στη διάθεσή τους νερό.

Το μέλι είναι η φυσική ιδιοπαραγόμενη τροφή της μέλισσας, γι’ αυτό και πλεονεκτεί σε σχέση με τις άλλες ζαχαρούχες τροφές. Αν και η τροφοδότηση με μέλι μπορεί να θεωρηθεί ως αντιοικονομικό μέτρο, ωστόσο είναι η καλύτερη λύση σε καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης». Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι τα μέλια τροφοδοσίας πρέπει να είναι γνωστής προέλευσης, δηλαδή δικά μας μέλια από υγιή μελίσσια, για να μη μεταδώσουμε ασθένειες στο μελισσοκομείο μας. Το κρυσταλλωμένο μέλι είναι πιθανό να προκαλέσει δυσεντερίες.

Το χειμώνα δεν τροφοδοτούμε με σιρόπι, γιατί αυξάνουμε την υγρασία στην κυψέλη και ευνοούμε την ανάπτυξη ασθενειών. Επιπλέον, το σιρόπι μπορεί να ξινίσει και να προκαλέσει δυσεντερίες. Σοβαρό πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί και γιατί το σιρόπι λειτουργεί διεγερτικά ως προς την ανάπτυξη του μελισσιού. Οι μέλισσες «ξεγελιούνται», ιδιαίτερα σε μέρες που η θερμοκρασία αυξάνεται λίγο, π.χ. αλκυονίδες ημέρες, βγαίνουν προς συλλογή νέκταρος, αλλά τελικά δεν καταφέρνουν να επιστρέψουν στην κυψέλη.

Επίσης, την εποχή αυτή, αλλά όχι πριν ξεπεραστούν τα κρύα και οι παγωνιές, κατάλληλη είναι και η τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο. Το ζαχαροζύμαρο δεν πρέπει να δίνεται πριν ξεπεραστούν τα κρύα και οι παγωνιές, γιατί προκαλεί διέγερση για εκτροφή γόνου, με αποτέλεσμα ο γόνος στα ακριανά πλαίσια να μην καλύπτεται από τη μελισσόσφαιρα, να παγώσει ή να εμφανίσει ασκοσφαίρωση.


Τώρα μόνο είναι η κατάλληλη εποχή για αντιμετώπιση ασθενειών, γιατί δεν ρυπαίνουμε το μέλι με κατάλοιπα σκευασμάτων. Ιδιαίτερα για τη βαρρόα, στις περιοχές που δεν υπάρχει γόνος κάθε αντιμετώπιση με εγκεκριμένο σκεύασμα είναι πιο αποτελεσματική, αν ακολουθηθούν όλες οι υπόλοιπες οδηγίες χρήσης του φαρμάκου. Θυμίζουμε ότι μέρος της ζωής της η βαρρόα την περνάει μέσα στα σφραγισμένα κελιά του γόνου και άρα εκεί δεν μπορεί να τη «βρει» και να την εξοντώσει κανένα φάρμακο. Έτσι, λοιπόν δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούμε να απαλλαγούμε από τη βαρρόα όταν το μελίσσι έχει γόνο και άρα κρυμμένα μέσα στα σφραγισμένα κελιά πολλά ακάρεα, που το οποιοδήποτε φάρμακα δεν θα επηρεάσει. Βέβαια, ούτε λόγος για «προληπτικές» επεμβάσεις.

Αναφορικά με τις ασθένειες, ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει κατά νου ότι ο εγκλεισμός των μελισσών στην κυψέλη λόγω καιρικών συνθηκών ευνοεί την αύξηση της υγρασίας στην κυψέλη. Επιπλέον, αν ενοχληθεί το μελίσσι ή αν τροφοδοτηθεί σε λάθος χρονική στιγμή, αυτό οδηγεί στο να αυξηθεί η μεταβολική του δραστηριότητα, να αυξηθούν τα περιττώματα στην κυψέλη και τελικά να ευνοηθεί η νοζεμίαση.

Είναι καιρός να αρχίζει ο μελισσοκόμος να οργανώνει το σχέδιο διαχείρισης της μελισσοκομικής τους εκμετάλλευσης για τη χρονιά που έρχεται. Το πρόγραμμα αυτό εξαρτάται τόσο από τη μελισσοκομική παράδοση της περιοχής, όσο και από τη ζήτηση της αγοράς, το διαθέσιμο κεφάλαιο του μελισσοκόμου τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα, αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και συνεπώς και τις διαθέσιμες ανθοφορίες. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο το σχέδιο διαχείρισης όσο και οι εργασίες του μελισσοκόμου να καταγράφονται σε ένα αρχείο, ένα είδος ημερολόγιου του μελισσοκόμου.

Την τακτική αυτή ήδη πρέπει να εφαρμόζουν οι μελισσοκόμοι που είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα βιολογικής μελισσοκομίας, και είναι χρήσιμο για να αντιλαμβάνεται ο μελισσοκόμος το πώς οι εργασίες του, οι τροφοδοσίες του, οι μεταφορές του, οι επεμβάσεις του ωφελούν ή καταπονούν τα μελίσσια του. Είναι ένας τρόπος ο μελισσοκόμος να μαθαίνει από τα λάθη του και να μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία της εκμετάλλευσής του σε βάθος χρόνου.

Στα πλαίσια του σχεδίου διαχείρισης της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης θα πρέπει να σχεδιαστούν και οι πρώτες μεταφορές του χρόνου στις διαθέσιμες ανθοφορίες.

Ανθοφορίες- μελιτοφορίες: αμυγδαλιά, μουσμουλιά, δενδρολίβανο, ρείκι, οξαλίδα (ξινήθρα), φουντουκιά,

Αμυγδαλιά: από τα τέλη Ιανουαρίου ξεκινά η ανθοφορία των πρώιμων ποικιλιών της αμυγδαλιάς, που με τη γύρη της θα δώσει το πρώτο ερέθισμα στις μέλισσες για εκτροφή γόνου και με το νέκταρ της θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του μελισσιού. Συνήθως, δεν αποθηκεύεται μέλι αμυγδαλιάς, αφού η τροφή που συλλέγεται από το μελίσσι αυτή την εποχή χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη. Το περίσσευμα σε μέλι θα έρθει αργότερα. Δεν πρέπει να ξεχνά ο μελισσοκόμος ότι κατά το διάστημα αυτό ξεκινούν και οι ψεκασμοί των αμυγδαλεώνων με ποικίλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και έτσι πρέπει τα μελίσσια να μετακινηθούν έγκαιρα μετά την εκμετάλλευση της ανθοφορίας, ώστε να αποφευχθεί η δηλητηρίαση των μελισσών αλλά κυρίως η ρύπανση των προϊόντων της μέλισσας.


Μουσμουλιά :ανθίζει το χειμώνα.


Φουντουκιά: δίνει άφθονη γύρη.


Ανοιξιάτικο ρείκι : η ανθοφορία ξεκινά νωρίς το Φεβρουάριο. Αν τα μελίσσια μείνουν περιορισμένα, λόγω καιρού, όταν βρίσκονται στο ρείκι, μπορεί να παρουσιάσουν δυσεντερίες.



Δενδρολίβανο: η άνθιση επεκτείνεται από Σεπτέμβριο ως μέσα Μαΐου. Δίνει μεγάλη ποσότητα και καλής ποιότητας μέλι. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επηρεάζουν την ανθοφορία του. Πρέπει να διαδοθεί σε περιοχές όπου ξεχειμωνιάζουν μελίσσια και να χρησιμοποιηθεί στις φυτοκαλύψεις δημόσιων εκτάσεων, αφού είναι και εξαιρετικά ανθεκτικό ως φυτό.


Οξαλίδα (ξυνάκι, ξυνήθρα): οι μέλισσες το προτιμούν κυρίως πρωινές ώρες. Η ανθοφορία ξεκινά από τα μέσα του χειμώνα και βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξη των μελισσιών, λόγω της άφθονης γύρης που δίνει.
Κοντοθανάση Αγλαΐα, Γεωπόνος - Μελισσοκόμος
Ανάρτηση: Ορεινή Μέλισσα

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Θεραπεία Νοζεμίασης

Σημαντική θεραπεία για τη νοζεμίαση νωρίς την Άνοιξη.

Του Αλέξανδρου Παπαδάκη...
Είναι απαραίτητο να κάνουμε θεραπεία για την Νοζεμίαση στα μελίσσια μας την αρχή της άνοιξης, μέσα λοιπόν Φλεβάρη, ξεκίνησα την θεραπεία με κρυσταλλική θυμόλη. (Διαλύουμε 1 γραμμάριο θυμόλη σε λίγο καθαρό οινόπνευμα και αυτό γιατί η θυμόλη δεν είναι υδατοδιαλυτή και την προσθέτουμε σε 15 λίτρα σιρόπι, που έχουμε φτιάξει με κρυσταλλική ζάχαρη από ζαχαρότευτλα και νερό σε αναλογία ένα προς ένα.)




Στη συνέχεια γεμίζω πλαστικά μπουκαλάκια νερού 0,5 του λίτρου και αφού ανοίξω μια μικρή τρύπα με μια βίδα, στο μπροστινό μέρος του μπουκαλιού ,το τοποθετώ με την τρύπα προς τα κάτω, ανάμεσα στους κηρηθροφορείς , την αρχή θα τρέξει λίγο σιρόπι ,αλλά μετά σταματάει να τρέχει, φτάνει βέβαια να έχουμε βιδώσει καλά το καπάκι και να μην υπάρχει κάποια άλλη τρύπα στο μπουκάλι και ιδιαιτέρα στο πάνω μέρος.





Τοποθετούμε το μπουκαλάκι με το πώμα προς την είσοδο της κυψέλης, έτσι ώστε αν έχουμε δώσει ελαφριά κλίση της κυψέλης προς την είσοδο, (όπως είθισται να γίνεται για να μην μπαίνει το νερό της βροχής μέσα στην κυψέλη ) έχουμε εξασφαλίσει ότι οι μέλισσες θα καταναλώσουν όλο το σιρόπι.


Για να είμαι σίγουρος ότι η τρύπα θα πέσει στο κενό και όχι πάνω στο ξύλο την ανοίγω πάνω σε μια γραμμή που κάνει, σαν ραφή κάθετη το μπουκάλι και από τις 2 μεριές, βλέποντας από πάνω την γραμμή τοποθετώ το μπουκάλι χωρίς να ψάχνω την τρύπα, το μπουκάλι το τοποθετούμαι εκεί που είναι ο γόνος , ιδιαίτερα αν το μελίσσι είναι μικρό και ο καιρός δεν είναι καλός. Ταυτόχρονα τοποθετώ και δυο μικρές πέτρες ,δεξιά και αριστερά, για να σιγουρευτώ ότι το μπουκαλάκι θα παραμένει στη θέση του, καθώς είναι στρογγυλό.Να μου πείτε γιατί χρησιμοποιώ στρογγυλά μπουκαλάκια αφού υπάρχουν και τετράγωνα ; Αυτά μπορώ να βρω εύκολα, όσα θέλω και δωρεάν.


Μετά από 2-3 μέρες ξαναπάμε και βλέπουμε ότι έχουν αδειάσει τα μπουκαλάκια, μόνο κάποιοι υδρατμοί έχουν μείνει στην πάνω μεριά του μπουκαλιού, είναι μάλλον από την ζέστη που έχουμε μέσα στην κυψέλη και ιδιαίτερα στην περιοχή που υπάρχει γόνος , καλό είναι λοιπόν να αλλάξουμε και να βάλουμε νέα μπουκαλάκια που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στην κυψέλη ,αν θέλουμε να συνεχίσουμε την θεραπεία , το καλό με την θυμόλη είναι ,ότι λειτουργεί και σαν συντηρητικό για το σιρόπι , αυτή ήταν η πρώτη χρήση της θυμόλης, σαν ένας τρόπος για να μην ξινίζει το σιρόπι, σε περίπτωση που οι μέλισσες καθυστερήσουν να το καταναλώσουν, εκεί είδαν ότι μελίσσια που είχαν καταναλώσει θυμόλη δεν είχαν νοζεμίαση.




Προσοχή λοιπόν, μην χρησιμοποιούμε ,πολλές φορές τα ίδια μπουκαλάκια και ιδιαίτερα αν δεν περιέχουν θυμόλη, γιατί κάποια στιγμή θα πρασινίσουν και αντί για καλό θα κάνουμε ζημιά στα μελίσσια μας. Τώρα αν δούμε ότι καθυστερούν να το καταναλώσουν, το μελίσσι αυτό ίσως έχει πρόβλημα, ή είναι αρκετά αδύναμο.

Τα πλεονεκτήματα αυτού του τρόπου για μένα είναι τα εξής :

α)Μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της νοζεμίασης που φτάνει αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες μέχρι και 96%.
β) Ακόμα και αν δεν έχουμε πρόβλημα, λειτουργεί προληπτικά χωρίς παρενέργειες.
γ) Λειτουργεί παράλληλα και σαν διεγερτική τροφοδοσία και αυξάνει την γέννα της βασίλισσας .
δ) Καλύπτει τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες του μελισσιού και δεν αποθηκεύεται.

ε) Η θυμόλη δεν έχει παρενέργειες, ειδικά αυτή την εποχή, δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιείται όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 28 βαθμούς Κελσίου.
ζ) Μικρό κόστος καθώς χρειαζόμαστε 1 μόνο γραμμάριο στα 15 λίτρα και φτάνει για 30 μελίσσια ακόμα και αν βάλουμε παραπάνω,(έχω βάλει μέχρι και 1 γραμμάριο στο λίτρο) αυτό που κάνει είναι όσο αυξάνουμε την δοσολογία τόσο καθυστερεί το μελίσσι να το καταναλώσει, ίσως αυξάνει λίγο την επιθετικότητα του μελισσιού, αλλά ενεργοποιεί και το ένστικτο αυτοκαθαρισμού του.
η) Η θυμόλη βοηθάει παράλληλα και στο έλεγχο της βαρρόα ,πολλά σκευάσματα κατά της βαρρόα περιέχουν σαν κύρια δραστική ουσία την θυμόλη.
θ) Ενδείκνυται και για την βιολογική μελισσοκομία ,η θυμόλη λειτουργεί ,όπως τα οξέα άρα δεν έχουμε το ενδεχόμενο που ισχύει με τα φάρμακα ,να αποκτούν ανθεκτικότητα τα παθογόνα της μέλισσας.
ι) Δουλεύει πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά, σε σχέση με την θυμόλη που μπαίνει στα διάφορα ζυμάρια.
κ) Μπορούμε να τροφοδοτούμε όποια ώρα θέλουμε ,χωρίς να έχουμε το φόβο της λεηλασίας, είναι πολύ καλή λύση για μελισσοκόμους,που δεν μπορούν αν πάνε βράδυ να τροφοδοτήσουν.

 Μια θεραπεία που θα καλύπτει τον βιολογικό κύκλο της μέλισσας 7 φορές κάθε 3 μέρες πιστεύω ότι είναι αρκετό για να έχουμε υγιές μελίσσια.
Ανάρτηση: Ορεινή Μέλισσα

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΡΟΑ

Δώστε τέλος στη βαρρόα: Τώρα που είναι πιο αδύναμη από ποτέ. Μυστικά που λίγοι γνωρίζουν



Έχουμε ακούσει τη φράση "όποιος έχει βαρρόα την Άνοιξη είναι αποτυχημένος μελισσοκόμος". Ουσιαστικά η φράση αναφέρεται στους μελισσοκόμους που δεν έκαναν σωστά τη θεραπεία το χειμώνα. Η καλύτερη περίοδος να καταπολεμήσουμε τη βαρρόα είναι τότε που δεν υπάρχει γόνος δηλαδή τέλη Δεκεμβρίου - Αρχές ιανουαρίου. Αν τα μελίσσια ξεκινήσουν να ρίχνουν γόνους και δε κάναμε θεραπεία την έχουμε βάψει. Διότι με ύπαρξη γόνου η βαρρόα είναι κρυμμένη και δε καταπολεμάται με κανένα φάρμακο. Πρέπει τα μελίσσια να είναι ξεγονιασμένα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!

Επειδή κάθε χρόνο υπάρχουν μελισσοκόμοι με κρούσματα βαρρόα μάρτιο - απρίλιο θέλουμε να αφιερώσουμε αυτή την ανάρτηση για να τους προλάβουμε. Τότε είναι πολύ αργά για να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση. Μερικοί μελισσοκόμοι λένε ότι αν έχουμε βαρρόα απρίλιο καλύτερα να αλλάξουμε επάγγελμα και να παρατήσουμε τη μελισσοκομία. Αυτό δικαίως αναφέρεται και σας το λέω για να καταλάβετε τη σοβαρότητα του προβλήματος.

ΕΙΚΟΝΑ: Μελίσσι με γόνο όταν πλέον είναι αργά για καταπολέμηση βαρρόα


Μελίσσια προσβεβλημένα απο τη βαρρόα τρυπάνε τις μέλισσες στο θώρακα σκοτώνουν το γόνο, μεταφέρουν ασθένειες και κάνουν τελείως αντιπαραγωγικά τα μελίσσια. Δεν είμαι υπερβολικός και σας αναφέρω όλα αυτά για να δώσετε τη δέουσα προσοχή ΤΩΡΑ και όχι όταν είναι πλέον ΑΡΓΑ! Η βαρρόα τον Ιανουάριο είναι πιο αδύναμη από ποτέ. Δεν υπάρχει ούτε γόνος, και οι μέλισσες είναι "νηστικές", δε τρέφονται σωστά, άρα και η αιμολέμφος δε περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά για να ξεζουμήσει η βαρρόα. Συνεπώς τα βαρρόα βρίσκονται στο πιο αδύναμο στάδιο, εντελώς εκτεθημένα και νηστικά. Βάζοντας το κατάλληλο σκεύασμα χημικό η βιολογικό χτυπάμε στο μεδούλι τον εχθρό μας και καθαρίζουμε τα μελίσσια έγκαιρα.

ΕΙΚΟΝΑ: Ξεγονιασμένο μελίσσι
Το οξαλικό οξύ είναι μια καλή και φθηνή επιλογή όμως να ξέρουν οι μελισσοκόμοι πως η μέθοδος της ενστάλλαξης δεν έχει τα τεράστια αποτελέσματα που ακούγονται. Μη περιμένει κάποιος στάζοντας 5ml ανα πλαίσιο πλυθησμού να έχει πάνω απο 90% αποτελεσματικότητα. Σύμφωνα με διάφορες μετρήσεις η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 70 έως και 85%. Τα μεγάλύτερα ποσοστά σύμφωνα με τις εμπειρίες των μελισσοκόμων ακούγονται σα παραμύθια. Οι ερευνητές κάνουν διάφορα πειράματα σε ελεγχόμενες συνθήκες με δοσομετρητές, γι αυτό έχουν και πιο ανεβασμένα ποσοστά στα αποτελέσματα των πειραμάτων τους. Οπότε μελισσοκόμοι δώστε μεγάλη προσοχή. Αν κάνετε θεραπεία με ενστάλλαξη οξαλικού οξέος, το καλοκαίρι θα χρειαστεί πάλι ένα καλό ξελάφρωμα, όχι όμως πάλι με οξαλικό οξύ επειδή τότε λόγω ύπαρξης γόνου δε κάνει δουλειά.

Αυτό που θέλω να τονίσω με τη σημερινή ανάρτηση είναι να κάνουμε όλοι έγκαιρα τη θεραπεία στα μελίσσια μας για να μη τρέχουμε όταν είναι πλέον αργά. Επειδή στη πορεία μου ως μελισσοκόμος έχω δεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις γι αυτό και τονίζω τόσο πολύ το θέμα αυτό. Η επιλογή του σκευάσματος είναι καθαρά στην δική σας κρίση.
Ανάρτηση: Ορεινή μέλισσα