Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί το μέλι ανήκει στο ντουλάπι με τα... φάρμακα

ανάρτηση:http://www.melissocosmos.com


Όσοι από εσάς πιστεύουν ότι το μέλι χρησιμεύει μόνο για να μας γλυκαίνει με τη μοναδική του γεύση, κάνετε λάθος.

Λίγες τροφές μπορούν να συγκριθούν μαζί του όσον αφορά την πληθώρα των ευεργετικών για τον οργανισμό μας ιδιοτήτων που έχουν.

Δείτε γιατί το μέλι εκτός από το ντουλάπι των τροφών, μπορεί άνετα να μπει και σε εκείνο με τα... φάρμακα.

Είναι αντιβακτηριακό


Πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα μικρά κοψίματα και οι εκδορές στο δέρμα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με το μέλι. Οι μέλισσες προσδίδουν στο μέλι μια πρωτεΐνη που σκοτώνει τα βακτήρια, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι που γίνεται από το δέντρο Manuka της Νέας Ζηλανδίας καταστρέφει ορισμένα βακτήρια του δέρματος. Το μέλι περιέχει επίσης υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποία βοηθά στον καθαρισμό και την επούλωση των πληγών. Όσο πιο σκούρο είναι το μέλι, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντιβακτηριακή του δράση.

Μπορεί να βοηθήσει με τις αλλεργίες

Έχετε κρυολογήσει και έχετε συνάχι; Επειδή το μέλι περιέχει γύρη από τα τοπικά φυτά της περιοχής/χώρας που κατοικείτε, είναι και ένα φυσικό τονωτικό του ανοσοποιητικού σας συστήματος, αφού αυξάνει την ικανότητά σας να προστατευθείτε από αλλεργικές αντιδράσεις στα φυτά αυτά.

Μπορεί να βοηθήσει με το βήχα

Μια κουταλιά μέλι "κατεβαίνει πιο εύκολα" και ευχάριστα στον λαιμό από ό,τι ένα σιρόπι βήχα και μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι είναι ανώτερο από την ουσία δεξτρομεθορφάνη που περιέχεται στα αντιβηχικά για χαλάρωση του νυχτερινού βήχα στα παιδιά με κρυολογήματα.

Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά

Όπως η μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί, έτσι και το μέλι είναι γεμάτο με φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις καρδιακές παθήσεις και τη φλεγμονή, καθυστερούν την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΠΗΓΗ
http://www.onmed.gr/

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Έξυπνοι τρόποι για να διαπιστώσετε αν το μέλι σας είναι φυσικό



-Το φυσικό μέλι δεν έχει κολλώδη υφή. Βάλτε λίγο ανάμεσα στα δάχτυλά σας και τρίψτε τα ελαφρά. Το φυσικό μέλι θα απορροφηθεί από το δέρμα σας. Αν δείτε ότι γίνεται κολλώδες, σημαίνει ότι περιέχει ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.
-Βάλτε λίγα κουταλάκια του γλυκού μέλι σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια θερμάνετέ τη σε υψηλή θερμοκρασία. Το φυσικό μέλι θα καραμελώσει, ενώ το νοθευμένο θα γίνει αφρώδες και θα βγάλει φυσαλίδες.
-Ρίξτε μερικές σταγόνες μέλι σε ένα χαρτί για να διαπιστώσετε την καθαρότητα των συστατικών. Ύστερα από λίγο, αν απορροφηθεί από το χαρτί, τότε πρόκειται για φυσικό προϊόν. Το μέλι που έχει πολύ νερό θα λιώσει το χαρτί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
-Ρίξτε λίγο μέλι κοντά σε μια φωλιά μυρμηγκιών. Αν τα μυρμήγκια έλκονται από το μέλι, τότε είναι φυσικό.
-Βάλτε λίγο μέλι μέσα σε νερό. Αν σκληρύνει και πέσει στον πυθμένα του ποτηριού, σημαίνει ότι είναι φυσικό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διαλυθεί στο νερό.
-Το φυσικό μέλι αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα και τη γλώσσα σε αντίθεση με το νοθευμένο που δεν έχει παρόμοια αποτελέσματα.
-Το φυσικό μέλι γίνεται βαρύτερο όταν το απλώσετε πάνω σε μια φέτα ψωμιού, ενώ το νοθευμένο απλώς θα μουσκέψει την επιφάνειά της.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Προσθήκη πλαισίων και τοποθέτηση ορόφων

ανάρτηση:  http://www.melissopolis.com
Η προσθήκη των πλαισίων είναι καθοριστικός μελισσοκομικός χειρισμός για την μετέπειτα ανάπτυξη του σμήνους. Πότε και πώς πρέπει να προσθέσουμε πλαίσια; Και τί είδους πλαίσια; παλιά, περσινά, ή φύλλα κηρήθρας; Σε τί διάταξη πρέπει να είναι τα πρώτα πλαίσια στον όροφο και πώς στον εμβρυοθάλαμο;
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Το μελισσοσμήνος βγαίνει σιγά σιγά από το χειμώνα με λίγα πλαίσια. Αυτά μπορεί να είναι 4-5 (Β.Ελλάδα) μέχρι 7-8 (Ν.Ελλάδα). Για παράδειγμα ένα μελίσσι 6-7 πλαισίων, στη Ν.Ελλάδα, που βγαίνει από το χειμώνα αυτές τις ημέρες.  Το μελίσσι έχει την εξής διάταξη (Σχήμα 1)
Διάταξη πλαισίων κυψέλης
Σχήμα 1: Μελίσσι όπως βγαίνει από το χειμώνα
Όταν λοιπόν δούμε ότι οι μέλισσες καλύπτουν πλέον καλά όλα τα πλαίσια, θέλουμε να αυξήσουμε το χώρο στην κυψέλη προσθέτοντας πλαίσια. Τα πλαίσια αυτά είναι κηρήθρες παλαιότερων ετών, που έχουμε αποθηκεύσει το χειμώνα. Αυτά θα προστεθούν εκεί που τελειώνει ο γόνος και αρχίζει το μέλι, όπως φαίνεται στο Σχήμα 2. Σημ: Εάν δεν έχουμε περσινές κηρήθρες, αλλά μόνο νέα φύλλα κηρήθρας, η θέση που τα προσθέτουμε είναι η ίδια. Η διαφορά είναι ότι το μελίσσι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να αναπτυχθεί (προσθέτουμε μία μία τις κηρήθρες), περισσότερη πρόσθετη τροφή (σιρόπι 1:1), υψηλότερες θερμοκρασίες και καλή ανθοφορία.
Προσθήκη πλαισίων σε μελίσσι
Σχήμα 2: Προσθήκη κηρηθρών στο τέλος του γόνου
Έτσι τώρα το μελίσσι θα είναι μεγαλύτερο, η βασίλισσα θα αρχίσει να γεννάει στις περσινές κηρήθρες και να καταναλώνει μέλι και γύρη για την εκτροφή του γόνο. Μετά από μερικές εβδομάδες, και ανάλογα με την εποχή και τον καιρό, θα χρειαστεί να προσθέσουμε πάλι κάποιες περσινές κηρήθρες, πάλι με την ίδια λογική, εκεί που τελειώνει ο γόνος.
Προσθήκη ορόφου (2 τρόποι)
Κάποια στιγμή, όταν το μελίσσι έχει 10 πλαίσια, από τα οποία 7-8 είναι γόνος, και οι συνθήκες ευνοϊκές (αύξηση θερμοκρασίας, διάρκεια ηλιοφάνειας, ανθοφορίες, κτλ) προκύπτει η ανάγκη αύξησης χώρου στο μελίσσι. Τότε πρέπει να προσθέσουμε όροφο (πάτωμα) στο μελίσσι. Ανάλογα με το τι υλικό διαθέτουμε (φύλλα ή έτοιμες περσινές/παλιές κηρήθρες) και την δυνατότητα ανάπτυξης που κρίνουμε ότι μπορεί να έχει το μελίσσι, προσθέτουμε ανάλογο υλικό.
1. Προσθήκη ορόφου χωρίς να ανεβάσουμε γόνο από τον εμβρυοθάλαμο
Τοποθετούμε τις περσινές κηρήθρες στο κέντρο, μετά τα φύλλα κηρήθρας εκατέρωθεν, και τέλος, στις 2 άκρες, τις πιο παλιές (μαύρες) κηρήθρες που θα πάνε μετά τη φετινή χρονιά, για αντικατάσταση (Σχήμα 3)
Προσθήκη ορόφου σε μελίσσι
Σχήμα 3: Προσθήκη ορόφου με 5 πλαίσια
Αν δεν έχουμε πολλές παλιές κηρήθρες, βάζουμε μόνο 2 στις άκρες και στη μέση άχτιστα φύλλα.
Προσθήκη ορόφου με10 πλαίσια
Σχήμα 4: Προσθήκη ορόφου με 10 πλαίσια
Προσωπικά προτιμώ να προσθέτω όλο τον όροφο απευθείας στο μελίσσι. (Σχήμα 4). Με τον τρόπο αυτό το μελίσσι αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και χτίζει 5 κηρήθρες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να επισκεφθούμε το μελισσοκομείο για 10-15 μέρες, αφού έχουμε ήδη προσθέσει και τα 10 πλαίσια του ορόφο.
2. Προσθήκη ορόφου και ταυτόχρονο ανέβασμα σφραγισμένου γόνου.
Πολλοί μελισσοκόμου, για να διευκολύνουν την ανάπτυξη, ανεβάζουν και 1-2 πλαίσια με σφραγισμένο γόνο, στον όροφο. Η υπόλοιπη διάταξη παταμένει ίδια, δηλαδή δίπλα στο γόνο περσινές κηρήθες, μετά φύλλα, και στις άκρες παλιά πλαίσια. Στις 2 θέσεις από τις οποίες αφαίρεσαν το γόνο στη γονοφωλιά, βάζουν είτε περσινές κηρήθρες είτε φύλλα κηρήθρας, τοποτετώντας τα στις θέσεις 2 και 8.
Θεωρώ ότι ένας τέτοιος μελισσοκομικός χειρισμός δεν είναι πάντα απαραίτητο, αλλά μπορούν να το δοκιμάσουν κυρίως οι αρχάριοι μελισσοκόμοι, καθώς είναι πιο σίγουρο ότι οι μέλισσες «θα πιάσουν» τον όροφο και θα χτίσουν τα φύλλα ευκολότερα.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ



Το τσίμπημα της μέλισσας είναι τις περισσότερες φορές μία απλή εξωτερική ενόχληση που αντιμετωπίζεται συνήθως στο σπίτι δίχως να χρειάζεται να επισκεφθούμε γιατρό. Εάν, ωστόσο, είστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας ή εάν σας έχουν τσιμπήσει πολλές φορές, μπορεί να εκδηλώσετε σοβαρή αντίδραση, η οποία απαιτεί άμεση θεραπεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα αλλεργίας στο τσίμπημα της μέλισσας;
-          Πρήξιμο γύρω από τα μάτια, τα χείλη, τη γλώσσα ακόμη και το λαιμό

-          Δυσκολία στην αναπνοή αλλά πολλές φορές και στην κατάποση

-          Κνησμός

-          Ζάλη

-          Κράμπες στο στομάχι

-          Απώλεια συνείδησης

-          Διάρροια

-          Ναυτία

Επιπλοκές από το τσίμπημα της μέλισσας
-    Αναφυλαξία. Είναι μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση και από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές από το τσίμπημα της μέλισσας. Μπορεί να προκαλέσει ταχεία πτώση της πίεσης του αίματος, να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης κα να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

-      Τοξική αντίδραση από πολλαπλά τσιμπήματα μέλισσας. Η αντίδραση αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη ειδικά για τα παιδιά καθώς δημιουργούνται υψηλά επίπεδα του δηλητηρίου στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλοκές της μαζικής δηλητηρίασης από πολλαπλά τσιμπήματα μέλισσας μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα, ταχεία καταστροφή των ιστών των μυών (ραβδομυόλυση) και νεφρική ανεπάρκεια

-         Λοίμωση στο σημείο του τσιμπήματος. Όπως και σε άλλα τσιμπήματα, το δέρμα σπάει στο συγκεκριμένο σημείο και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τυχόν μολύνσεις που μπορούν να προκληθούν.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν μας τσιμπήσει μέλισσα;
Όταν δεν είστε αλλεργικοί και η αντίδραση εξαιτίας του τσιμπήματος είναι ήπιας μορφής τότε:

-         Αφαιρέστε το κεντρί άμεσα

-         Πλύνετε την  περιοχή με σαπούνι και νερό

-         Απλώστε κρύες κομπρέσες για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και το πρήξιμο

-         Αποφύγετε το ξύσιμο στην περιοχή καθώς μπορεί να προκληθεί οίδημα και εν τέλει μία εκτεταμένη λοίμωξη

Εάν, ωστόσο, είστε αλλεργικοί, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό ώστε να σας χορηγήσει την ανάλογη θεραπεία, η οποία συνήθως περιλαμβάνει  συνήθως επινεφρίνη για να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις στο σώμα, οξυγόνο, αντισταμινικά και κορτιζόνη για να μειωθεί η φλεγμονή των αεραγωγών και να βελτιωθεί η αναπνοή.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Πως φτιάχνουμε παραφυάδες

Ανάρτηση: Ορεινή Μέλισσα
Ο μελισσοκόμος Γιάννης Γιάνναρος γράφει...
Πώς φτιάχνουμε ένα νέο μελίσσι;
Είναι η συνηθισμένη ερώτηση του νέου Μελισσοκόμου.
Οι Επαγγελματίες έχουν το δικό τους τρόπο.
Εμείς οι ερασιτέχνες κάνουμε ένα τριαράκι μελίσσι (Βασιλοτροφείο) με το παραδοσιακό τρόπο.
Θα περιγράψω σε 9 βήματα πως κάνουμε ένα νέο μελίσσι ή παραφυάδα
Οι παραφυάδες σκοπό έχουν να μεγαλώσουν το μελισσοκομείο, ή να αντικαταστήσουν τα λιγότερο καλά μελίσσια ή να είναι σε θέση να βοηθήσουν ένα παραγωγικό μελίσσι με νέα μάνα αν ποτέ χρειαστεί.
Βήμα 1ο.
Επιλέγω το μητρικό μελίσσι από το οποίο θα κάνω την παραφυάδα.
Θα πρέπει να ήταν παραγωγικό σε μέλι την προηγούμενη χρονιά.
Να είναι υγιές (νοζεμίαση) και να έχω παρατηρήσει τις λιγότερες βαρρόα.
Βήμα 2ο.
Παίρνω ένα 5αράκι, με 2 κηρήθρες χτισμένες, (αν δεν έχω, φροντίζω να μου τις χτίσει το μητρικό), 2 κενά πλαίσια και πηγαίνω στο μητρικό μελίσσι να το ανοίξω.
Βήμα 3ο.
Επιθεωρώ το μητρικό μελίσσι βλέποντας το γόνο και τη βασίλισσα.
Θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 9 πλαίσια πληθυσμό και 7 πλαίσια γόνο, ούτως ώστε να συνεχίσει την ανάπτυξη του και να μπορεί να μας δώσει μέλι αφού γι αυτό έχουμε τα μελίσσια.
Βήμα 4ο.
Ας υποθέσουμε ότι το μελίσσι είναι 9 πλαίσια.
Τότε του παίρνουμε το 8ο πλαίσιο που συνήθως έχει γόνο (να δούμε αυγά) και το 9ο που συνήθως έχει τροφές και στη θέση τους βάζουμε ένα χτισμένο. Εννοείται ότι είδαμε στον έλεγχο τη βασίλισσα σε άλλο πλαίσιο και δεν τη παίρνουμε κι αυτή.
Αν δεν μας ικανοποιούν αυτά, τότε παίρνουμε το 1ο πλαίσιο που συνήθως έχει τροφές και το 2ο που συνήθως έχει γόνο και στη θέση τους βάζουμε πάλι ένα χτισμένο.
Θεωρώ πολύ σημαντικό τα 2 πλαίσια που παίρνουμε να είναι γειτονικά, γιατί έχουν όλες τις ηλικίες μελισσών, κάτι που επιζητούμε για ένα καλό νέο μελίσσι.
Βήμα 5ο.
Βάζουμε τα πλαίσια της μητρικής στο 5αράκι με την εξής σειρά.
1ο πλαίσιο τις τροφές, 2ο το γόνο και 3ο το χτισμένο.
Αν το πλαίσιο με τις τροφές είναι φουσκωμένο και δεν χωράει στη 1η θέση τότε αλλάζουμε τη σειρά
1ο χτισμένο, 2ο γόνος και 3ο τροφές. Όπως και να χει ο γόνος μπαίνει πάντα στη μέση.
Μετά βάζουμε τα 2 άδεια πλαίσια για να μην κουνηθούν στη μεταφορά και κλείνουμε το 5αράκι.
Το νέο μας μελίσσι είναι γεγονός.
Βήμα 6ο.
Μεταφέρουμε το νέο μελίσσι σε απόσταση μεγαλύτερη από 6 χλμ σε κάμπο.
Σε ανάγλυφο έδαφος (βουνό) μπορούμε και σε μικρότερη απόσταση, όχι όμως κάτω από 2 χλμ γιατί θα γυρίσουν οι περισσότερες μέλισσες στη μητρική κυψέλη.
Εγώ τα μεταφέρω στα 2 χλμ, αλλά έχουν διαφορετική πορεία πτήσης οι μέλισσες, αφού μεσολαβεί βουνό.
Βήμα 7ο.
Μπορούμε να επιθεωρήσουμε το νέο μελίσσι σε 8 με 9 ημέρες, για να δούμε ότι σφράγισαν βασιλοκελιά αλλά με χειρουργικές κινήσεις χωρίς να το ενοχλήσουμε. Δεν χαλάμε κανένα βασιλοκελί, αλλά αφήνουμε το μελίσσι να διαλέξει μόνο του τη καλύτερη μάνα.
Βήμα 8ο.
Σε ένα μήνα επιθεωρούμε το νέο μελίσσι, για να δούμε αν γεννάει η νέα μάνα και ότι όλα είναι καλά.
Βήμα 9ο και τελευταίο.
Σε 2 περίπου μήνες επιστρέφει το νέο μελίσσι στο μελισσοκομείο μας.
Είναι πολύ σημαντικό να καθυστερήσουμε την επιστροφή γιατί συμβαίνει το εξής τραγικό.
Αν επιστρέψουμε νωρίτερα οι παλιές συλλέκτριες επιστρέφουν στη μητρική κυψέλη και επειδή φέρνουν τροφές γίνονται δεκτές. Αυτές όμως επιστρέφουν στη νέα κυψέλη και δίνουν σήμα στις υπόλοιπες μέλισσες. Όσες ακολουθήσουν το σήμα (αρκετές), βγαίνουν από τη νέα κυψέλη και κατευθύνονται αμέσως στη μητρική, άδειες χωρίς τροφές. Αυτές λοιπόν κόβονται (σκοτώνονται) γιατί θεωρούνται λεηλάτριες και οι απώλειες μπορεί να είναι μεγάλες για το μικρό μας μελίσσι.

Σημαντικό

Δεν δίνουμε στο νέο μελίσσι 2 πλαίσια με γόνο γιατί θα μας σμηνουργήσει και θα χάσουμε το μισό.
Αν θέλουμε να το μεγαλώσουμε γρήγορα του δίνουμε ακόμη ένα πλαίσιο με ώριμο γόνο από το μητρικό, πότε όμως; Μόλις σφραγίσει γόνο το νέο μελίσσι.
Αν το θέλουμε παραγωγικό για τη χρονιά μπορούμε να του δώσουμε και 3ο πλαίσιο με γόνο μόλις περάσουν 7 με 10 μέρες γιατί ήδη το μητρικό έχει μεγαλώσει πάρα πολύ.

Αν το θέλουμε για την επόμενη χρονιά το αφήνουμε στο 5αράκι και δεν του αλλάζουμε κυψέλη.
Έτσι του κόβουμε την όρεξη να μεγαλώσει πολύ και να εξαντληθεί η μάνα με την γέννα.
Πηγή: katileme.blogspot.gr - Ανάρτηση του Μαίου

 

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Όλες οι μελισσοκομικές εργασίες, ανά μήνα.


thumbnail 

πηγή: paragogi.net

Η «Παραγωγή» παρουσιάζει όλες εκείνες τις απαραίτητες εργασίες μήνα - μήνα, ώστε να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και βεβαίως ένα καλό εισόδημα

Η μελισσοκομία είναι ο κλάδος που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών νέων. Όμως ο δρόμος για την επιτυχία είναι και δύσκολος και επίπονος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για τον παραγωγό, ώστε να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα.
Έχουμε μπει στην περίοδο όπου οι μελισσοκόμοι αρχίζουν όλες εκείνες τις διαδικασίες για την παραγωγή. Η «Παραγωγή» παρουσιάζει όλες εκείνες τις απαραίτητες εργασίες μήνα - μήνα, ώστε να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και βεβαίως ένα καλό εισόδημα.
ΜΑΪΟΣ
O πλέον κρίσιμος μήνας για τους μελισσοκόμους θεωρείται ο Μάιος, όπου συμβαίνει το φαινόμενο της σμηνουργίας (τα μελίσσια εγκαταλείπουν την κυψέλη) και όχι μόνο. Για τον μελισσοκόμο η περίοδος αυτή είναι από τις πιο σημαντικές, αφού θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή, δηλαδή πρέπει να επισκέπτεται τα μελίσσια τακτικά και κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, για να εντοπίσει ανάλογα φαινόμενα.
Εκτός από το «κυνήγι των μελισσών», ο Μάιος είναι καθοριστικός για την παραγωγή βασιλικού πολτού, καθώς οι εργασίες παραγωγής συνεχίζονται με καλύτερα αποτελέσματα λόγω αύξησης της θερμοκρασίας.
Αυτή την περίοδο έχουμε δύο ουσιαστικές ανθοφορίες: του έλατου και του πρώιμου θυμαριού.
Για να «πιάσει καλή θέση» ο μελισσοκόμος, θα πρέπει να κάνει την ερευνά του έγκαιρα και να τοποθετήσει εκεί κυψέλες, προκειμένου να δεσμεύσει το χώρο. Η καλύτερη λύση, αφού εντοπιστεί ο χώρος, είναι με την έναρξη της ανθοφορίας να τοποθετήσει στο χώρο που επέλεξε «δυνατές μέλισσες» και, φυσικά, η περιοχή να έχει άφθονο νερό.
Η ανθοφορία του θυμαριού δεν είναι εύκολη, ειδικά για τους μελισσοκόμους των νησιών, που δεν έχουν και πολλές λύσεις. Το θυμάρι απαιτεί δυνατές μέλισσες αλλά και εμπειρία απο την πλευρά των παραγωγών στην τοποθέτηση των διαφραγμάτων.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Τον μήνα αυτό πολλοί μελισσοκόμοι ήδη έχουν μεταφέρει τα μελίσσια τους στα έλατα και το πρώιμο θυμάρι, ενώ άλλοι ετοιμάζονται για το όψιμο. Ο παραγωγός θα πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας μειώνεται η συλλογή σε γύρη και νέκταρ. Εάν διαπιστώσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να μεταφέρει τις κυψέλες σε άλλο μέρος.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Αφού ο παραγωγός τρυγήσει τα μελίσσια που έχει σε περιοχές με έλατα, πρέπει να τα μεταφέρει σε άλλες περιοχές –πεδινές κατά κύριο λόγο–, στις οποίες υπάρχει άφθονη γύρη και καλλιέργειες φασολιών, καλαποκιού κ.λπ. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί ανθοφορίες όπως του βαμβακιού και του τριφυλλιού.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Ο Αύγουστος είναι ένας από τους δύσκολους μήνες, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και τα μελτέμια στεγνώνουν την γύρη. Αντίθετα, για τα μελίσσια του κάμπου υπάρχει η δυνατότητα αυτά να συλλέξουν μέλι από τα βαμβάκια.
Για τον λόγο αυτό, όσοι δεν μπορούν να τα μεταφέρουν, καλό είναι να τα στηρίξουν με γυρεόπιτες και ζυμάρι. Η περίοδος αυτή είναι δύσκολη και γιατί αυξάνονται οι εχθροί, όπως οι σφήκες, για την αντιμετώπιση των οποίων τοποθετούμε δολώματα.
Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που είναι σημαντική η ανθοφορία του πεύκου.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Είναι ο μήνας του πεύκου. Το πευκόμελο στην Ελλάδα αντιστοιχεί σχεδόν στο 65% της συνολικής παραγωγής. Αφού γίνει ο πρώτος τρύγος, ο μελισσοκόμος θα πρέπει να «σφίξει» τα μελίσσια, να κατεβάσει δηλαδή ορόφους για να πάρει περισσότερη παραγωγή.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Ο μελισσοκόκος θα πρέπει να διαχειριστεί σωστά τα μελίσσια για να έχει παραγωγή και τον επόμενο χρόνο. Κύριο μέλημα πρέπει να είναι η παραγωγή φθινοπωρινού γόνου. Καλό είναι, εάν υπάρχει δυνατότητα, να μεταφερθούν στα ρείκια ή στις κουμαριές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να δώσει γύρη είτε με πλαίσια που έχει φυλαγμένα στα ψυγεία είτε με διασπορά σε κενά. Μετά τον τελευταίο τρύγο τα μελίσσια θα πρέπει να μεταφερθούν στη βάση τους, το μόνιμο μελισσοκομείο, όπου θα γίνει επιθεώρηση των μελισσομηνών, συνένωση των αδύναμων και άλλες εργασίες ενόψει του χειμώνα.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Ο Νοέμβριος για τους παραγωγούς των περιοχών όπου πέφτουν οι θερμοκρασίες (Βόρεια Ελλάδα) είναι ο μήνας όπου πρέπει να αυξήσουν τις φροντίδες τους και να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως της βαρρόας, με εγκεκριμένα φάρμακα ή βιολογικά σκευάσματα.
Σημαντική είναι και η διαχείριση των κηρυθρών. Οι παλιές και οι κακοφτιαγμένες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο μελισσοκόμος περνάει τον περισσότερο χρόνο του στις αποθήκες, όπου ασχολείται με το λιώσιμο των παλιών κηρυθρών. Ο χρόνος ζωής τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα τρία χρόνια. Για να υπολογίζει τον ακριβή χρόνο τους θα πρέπει τις σημαδεύει με διαφορετικά χρώματα.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Είναι ο μήνας της χαλάρωσης. Στη συνέχεια θα πρέπει να ασχοληθεί με την προμήθεια νέου υλικού και την προετοιμασία των νέων κυψελών, τις οποίες πρέπει να περάσει με λινέλαιο, βελατούρα και λαδομπογιά. Αλλά και τα παλιά υλικά χρειάζονται φροντίδες, όπως τρίψιμο, αφαίρεση χρωμάτων, απολύμανση, στοκάρισμα και βάψιμο. Επίσης, ο παραγωγός θα πρέπει να προετοιμάσει και τα ζυμάρια.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Ο μελισσοκόμος τον μήνα αυτό πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Πρέπει να φροντίσει για την επάρκεια τροφής αλλά και για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως νοζεμίαση και ασκοσφαίρωση.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Οι επιθεωρήσεις είναι επιτακτικές, ώστε να εντοπιστούν μειώσεις πληθυσμών, ανεπαρκή γέννα της μάνας, αρενοτόκα μελίσσια. Προσοχή χρειάζονται οι συνενώσεις.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Ο Απρίλιος είναι από τους πιο κοπιαστικούς μήνες. Το κτίσιμο των νέων μελισσών είναι σημαντικό. Σε περίπτωση που κάποιο μελίσσι μένει πίσω, θα πρέπει να αντικαταστήσει τις βασίλισσες. Αυτή είναι η περίοδος όπου θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία παραγωγής βασιλικού πολτού και η συλλογή της γύρης. Είναι δε και η περίοδος της ανθοφορίας της πορτοκαλιάς.
Πώς θα αυξηθούν τα έσοδα του μελισσοκόμου
Σήμερα η Ελλάδα παράγει ετησίως, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, από 15.000 έως 17.000 τόνους μέλι. Ο αριθμός των επαγγελματιών μελισσοκόμων ξεπερνά τις 16.000, ενώ περίπου σε 4.000 ανέρχεται ο αριθμός των μη επαγγελματιών που διατηρούν λίγες κυψέλες. Συνολικά, οι κυψέλες που υπάρχουν στη χώρα μας φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο, αριθμός που μας κατατάσσει στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία.
Το μέλι, ωστόσο, δεν είναι ένα προϊόν μόνο με σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα, αλλά συνδέεται άμεσα και με τη διατροφή μας, αφού οι Έλληνες έρχονται πρώτοι στην κατανάλωσή του, που ανέρχεται σε 1.620 γρμ. ανά άτομο.
Τα άλλα προϊόντα
Τον τελευταίο καιρό γίνεται προσπάθεια από πολλούς μελισσοκόμους να «πάρουν» από τη μέλισσα όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα, των οποίων οι τιμές είναι πολλαπλάσιες του μελιού.
Εκτός λοιπόν από το μέλι, σύμφωνα με μελέτη του Αριστελείου Πανεπιστημίου, ο μελισσοκόμος μπορεί να παράξει:
- Γύρη: Είναι το προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια, ενώ είναι μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά, μεγάλης βιολογικής αξίας. Μία πιθανή απόδοση για το προϊόν αυτό είναι 3-5 χλγ./κυψέλη.
- Βασιλικό πολτό: Παράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Υπολογίζεται ότι μία κυψέλη μπορεί να δώσει 10-20 γραμμάρια βασιλικού πολτού.
- Πρόπολη: Είναι η ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για τη στεγανοποίηση και απολύμανση του εσωτερικού της φωλιάς τους. Το χρώμα της εξαρτάται από τη φυτική της σύσταση, συνήθως όμως είναι καφέ-πράσινη, καστανή ή σκούρα καφέ. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τραυμάτων, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, της στοματικής κοιλότητας και άλλων περιοχών του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την απόδοση της πρόπολης.
- Κερί: Είναι το προϊόν που παράγουν σε μικρά λέπια οι νεαρές εργάτριες από 4 ζεύγη κηρογόνων αδένων. Για την παραγωγή 1 κιλού κεριού, οι μέλισσες καταναλώνουν 8 κιλά μέλι. Το κερί είναι ένα μίγμα από 300 περίπου ουσίες (υδρογονάνθρακες, μονοϋδρικές αλκοόλες, λιπαρά οξέα, υδροξυοξέα, διόλες) που είναι απίθανο να συνθέσει ο άνθρωπος. Το κερί χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική ουσία για αλοιφές και διάφορα άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα. Κάποιες από τις φαρμακευτικές του χρήσεις είναι ενάντια της χρόνιας μαστίτιδας, του εκζέματος, των εγκαυμάτων και της δερματίτιδας). Υπολογίζεται ότι από μία κυψέλη μπορούν να παραχθούν 200-500 γραμμάρια κεριού.
- Δηλητήριο: Είναι ένα πολύπλοκο μίγμα χημικών ουσιών που έχει φαρμακευτική δράση και επηρεάζει τη φυσιολογία ενός οργανισμού. Περιέχει αρκετές ουσίες που είναι ενδιαφέρουσες από βιοχημική και φαρμακολογική πλευρά, όπως είναι η μελιτίνη, απαμίνη, ισταμίνη, ντοπαμίνη και φωσφολιπάση Α. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του γαστρικού έλκους, ενώ προσφάτως έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στη θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, αποδείχτηκε ότι σκοτώνει τα καρκινογόνα κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί η αξία και οι δυνατότητες του δηλητηρίου της μέλισσας από οικονομικής άποψης.
- Επίσης, στα προϊόντα της μελισσοκομίας μπορεί να ενταχθεί και η ετήσια αύξηση του μελισσοκομικού κεφαλαίου, που υπολογίζεται στο 30-40% του αρχικού κεφαλαίου.
Οι τιμές
Σήμερα οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με την ποιότητα, αλλά και τον τρόπο προώθησης του μελιού:
Το μέλι στη χονδρική πωλείται απο 3,2-3,5 ευρώ.
Μέλι (πεύκο-θυμάρι) στη λιανική πωλείται από 8-15 ευρώ.
Έλατο και ρέικι στη λιανική πωλείται από 8-12 ευρώ το κιλό.
Βασιλικός πολτός τα 10 γραμμάρια στη λιανική πωλούνται από 25 έως 40 ευρώ.
Γύρη το κιλό στη λιανική πωλέται από 40 έως 70 ευρώ.
Πρόπολη το κιλό στη λιανική πωλείται από 60 έως 70 ευρώ.
Δηλητήριο το 1 γραμμάριο πωλείται 120 ευρώ.
Περιοχές
Στη χώρα μας, περιοχές που θεωρούνται ιδανικές για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας είναι:
Η Εύβοια, όπου υπάρχουν ρείκι, καστανιά, πεύκο και έλατο.
Η Χαλκιδική, όπου κυριαρχεί το ρείκι και το πεύκο.
Το Καρπενήσι με έλατο και καστανιές.
Το Άργος με τα εσπεριδοειδή.
Η Βυτίνα με το έλατο.
Οι Κυκλάδες με το θυμάρι.
Η Θεσσαλία με τις βαμβακοκαλλιέργειες.
Τα πρώτα βήματα
Αν δεν υπάρχει οικογενειακή παράδοση, όποιος θέλει να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία θα πρέπει να γνωρίζει ότι για να αρχίσει να παράγει θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 2 χρόνια, ώστε να μάθει τα βασικά.
Θα πρέπει να παρακολουθήσει σεμινάρια και στη συνέχεια να μάθει αρχίζοντας με 4-5 κυψέλες. Παράλληλα, θα πρέπει να ακολουθεί επαγγελματίες μελισσοκόμους σε όλα τα στάδια παραγωγής και στη συνέχεια να προχωρήσει σε αύξηση του αριθμού των κυψελών.
Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η μελισσοκομία δεν είναι από τις φθηνές και εύκολες ασχολίες.
Εάν κάποιος τώρα αποφασίσει να ασχοληθεί με τα μελίσσια, θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσο μπορεί να καλύψει τις παρακάτω δαπάνες:
- Αγορά μελισσιού: 80 ευρώ το ένα
- Κυψέλη: 40 ευρώ η μία
- Εργαλεία κυψέλης (ξέστρα): 7 ευρώ
- Μελισσοκομική μάσκα: 20 ευρώ
- Ολόσωμη φόρμα: 20 ευρώ
- Γάντια: 10 ευρώ
- Βούρτσα μελισσοκόμου: 3 ευρώ
- Καροτσάκι μεταφοράς κυψελών: 100 ευρώ
- Καπνιστίρι δερμάτινο φορητό: 20 ευρώ.
Οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές και αφορούν αγορές προϊόντων που παράγονται με διάφορα υλικά και κοστίζουν ακριβότερα. Το βέβαιο είναι ότι, για να ξεκινήσει κάποιος, χρειάζεται να ξοδέψει περισσότερα από 20.000 ευρώ.
www.paragogi.ne